Skip to main content

7 Sebab Kenapa GLA Bagus Untuk Wanita

Hai wanita diluar sana :)

Tengah mencari-cari suplemen yang sesuai dan terbaik..haa meh nak cerita sikit ye. Pernah dengar tak pasal EPO? EPO ni biasanya diambil oleh orang perempuan (wanita dewasa atau remaja) dengan tujuan untuk menstabilkan hormon dan menyerlahkan kecantikan.


EPO mengandungi GLA (Gamma Linoleic Acid) yg diekstrak daripada Evening Primrose Oil. Tetapi sayangnya ia hanya mengandungi 7-10% kandungan GLA sahaja. GLA sama pentingnya seperti asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia tetapi hanya boleh diperoleh daripada sumber makanan.

3 sumber asli GLA yang utama : 

Borage Seed – 17% – 25%
Blackcurrant – 15% – 20 %
Evening Primrose Oil (EPO) – 7% – 10%

Khasiat GLA ini semakin mendapat perhatian dan kajian, malah kini ia dikenali dan telah digunakan secara meluas di seluruh dunia. Ada tak yang kenal dengan GLA Complex ? 


Ramai yang tau tentang EPO (Evening Primrose Oil) tapi tak banyak yang kenal GLA Complex, sedangkan kedua-duanya membawa fungsi dan manfaat yang sama (malah ia berkali ganda lebih baik)

Nama lain bagi GLA Complex ialah EPO Shaklee. Formulanya diekstrak daripada biji borage (borage seed) yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Kanada. Kelebihan borage jika dibandingkan dengan GLA ialah ia mengandungi : 2x ganda lebih GLA drpd EPO 3x ganda lebih dari segi bioavailabiliti (menyerap ke dalam sel dan tisu tubuh) dan 3x ganda lebih berkesan daripada EPO sahaja.

Kebanyakan GLA yang terdapat di pasaran dihasilkan dari EPO (Evening Primrose Oil), tetapi, Gla Complex Shaklee merupakan kombinasi sempurna minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), lonolik asid (LA), minyak bunga matahari (sunflower oil) dan vitamin E. 

Ia sangat digemari dan menjadi pilihan wanita kerana manfaat utamanya yang membentuk prostaglandin (bahan menyerupai hormon yang bertanggungjawab dalam beberapa fungsi semulajadi tubuh manusia) seperti : 

SEBAB #1 

Meransang peredaran darah yang sihat, merehatkan salur darah untuk peredaran darah yang lebih baik dan mengawal tekanan darah tinggi. GLA Complex berperanan mencegah pembekuan darah yang boleh menyebabkan penyumbatan pada arteri dan organ. Kalau satu saluran darah saja yang membeku pun dah sangat bahaya dan menjejaskan kesihatan, apa lagi kalau beberapa saluran yang terjejas. Bayangkanlah! 

SEBAB #2 

Mengawalselia hormon estrogen dan progesteron yang sama penting untuk lelaki dan wanita. 

Progesteron lebih tertumpu kepada sistem reproduktif wanita di mana ia bertanggugjawab untuk cycle period yang teratur, mengembangkan jaringan pada payudara serta mempersiapkan rahim untuk menanggung kehamilan. 

Di sinilah bagaimana GLA Complex membantu meningkatkan tahap kesuburan wanita.  


SEBAB #3 
GLA Complex berupaya memperbaiki simptom PMS ketika datang haid. Jadi, kaum wanita yang mengamalkan GLA Complex akan terhidar dari kesakitan yang melampau di sekitar perut, sakit kepala, cramp, sakit pada breast semasa menstruasi. 

Takdelah asyik berbaring sepanjang hari. Tak payah nak ambik MC setiap bulan. Mood pun takdelah kelaut, asik nak marah-marah je.  



SEBAB #4 


Melambatkan menopaus yang sering menjadi kebimbangan bagi kaum wanita yang biasanya terjadi sekitar usia 45-65 tahun. Menopaus terjadi apabila telur tidak lagi menghasilkan hormon estrogen dan progesteron. 

Dalam fasa ini, wanita akan mengalami beberapa perubahan fizikal dan emosi termasuklah stress, tekanan, sukar tidur dan sedih tanpa sebab. Bila dah lambat menopaus, proses penuaan juga pun akan berlaku lebih lambat. Inilah antara rahsia wanita yang kelihatan lebih muda daripada usia sebenar.  

SEBAB #5 

Menghalang komplikasi diabetis, mengawal paras insulin dan merendahkan paras kolesterol dalam darah. Risiko penyakit jantung koronari dan yang berkaitan saluran darah juga lebih rendah tau. Sebab tu nampak lansing je, berat badan pun susah nak naik bila rajin makan GLA Complex.  

SEBAB #6 

Di dalam GLA Complex terkandung agen anti-oksidan yang berupaya meningkatkan sistem imun tubuh serta menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser yang menjadi pembunuh senyap di kalangan wanita. Kanser serviks, ovari dan payudara adalah antara yang terkenal bukan sahaja di Malaysia, malah di seluruh dunia. Sayangilah aset-aset kita ni kerana ia boleh buat suami sayang, dan boleh juga memutuskan kasih bila dah tak dapat berfungsi dengan baik.  

SEBAB #7 

Gabungan lengkap GLA dan ekstrak Vitamin E terbukti dapat memperbaiki tekstur rambut, menghindari pigmentasi, tidak kering, kurang gugur serta lebih cantik dan lembap.  Pada kebiasaannya, ketidakseimbangan hormon berlaku adalah disebabkan oleh corak pemakanan tidak seimbang dan gaya hidup yang tidak sihat. 


Nak subur? 
Nak betulkan hormon? 
Nak kulit cantik dan mulus? 
Nak hilangkan jerawat? 
Nak pregnant? 
Nak langsing? 
Nak kurangkan sindrom PMS? 

GLA Complex adalah jawapan yang anda cari-cari!

Hubungi saya terus ye untuk harga lebih JIMAT..bulan ni kita ada promosi hebat untuk GLA Complex. meh saya ajar anda okeh cara nya :)


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.