Skip to main content

4 kepentingan Vitamin C Untuk Ibu mengandung dan bayi dalam rahim

Bila sebut Vitamin C je saya mmg sangat suka tau sebab vitamin nih yang memang saya akan 'wajib' kan diri ambil setiap hari. sebab apa tau?

Vitamin C ni larut air so dia akan cepat musnah. lagi pun badan kita tak dapat nak hasilkan vitamin C dan kita hanya boleh dapatkan dari pemakanan kita tau. Kalau makanan kita tu yang segar-segar fresh dari ladang tu bagus lah kan. 

Tapi kalau yang set-set tak suka nak makan sayur tak nak makan buah sila lah rajinkan diri ambil suplemen ye. tak kira lah suplemen apa tapi saya cadangkan ambil SR Vitamin C Plus nilah sebab saya, kawan-kawan dan ramai lagi kat luar sana dah cuba tau :)

ada banyak je sumber vitamin C ni tau~
Ibu mengandung lebih lagi penting vitamin C ni sebab apa yang kita makan untuk baby dalam rahim tu sekali tau.  Nutrisi masa hamil sangat penting ye.ewah ibu-ibu sangat.hee. Ada banyak je makanan yang baik masa hamil cuma nak kena rajin sket lah ye mommies. chaiyok2 :)

Entry kali ni nak fokus pada 4 kepentingan Vitamin C Untuk Ibu mengandung dan bayi dalam rahim. Jemput baca ye~ 

#1: Pembentukan kolagen Vitamin C penting untuk pembentukan kolagen
Kolagen pula penting untuk pembentukan struktur tulang rawan, otot dan tulang bayi. Kolagen juga bertanggungjawab untuk memastikan kesihatan kulit, gusi dan tendon bayi yang sedang terbentuk.


#2: Perkuat sistem imun
Ascorbic Acid yang terdapat dalam Vitamin C membantu merangsang antibodi yang melawan virus dan jangkitan kuman dalam tubuh ibu mengandung.
Kalau ibu mengandung rasa tak sihat, boleh lah ambil Vitamin C Sustained Release, patah dua dan telan bersama air masak. Vitamin C memerlukan air yang banyak untuk larut dalam tubuh

#3: Perkembangan Otak
Menurut kajian pihak University of Copenhagen, kekurangan Vitamin C akan merencatkan pertumbuhan otak bayi di bahagian hippocampus. Bahagian ini sangat kritikal sebagai pusat daya ingatan. 



#4: Mengelak Pecah Ketuban
Tips untuk mengelakkan air ketuban pecah pra-matang, amalkan Vitamin C sepanjang kehamilan. Jika pun ketuban telah pecah pada bulan ke -7, anda masih boleh makan Vitamin C, ia akan seal semula kebocoran kantung bayi.

Rujuk: SINI dan SINI

Nak dapatkan sumber vitamin C yang selamat, berkesan dan semulajadi? Mehh ambil Sustained Released Vitamin C ye mommies. saya sudah dan ramai lagi mommies dah ambil tau. Alhamdulillah mmg terbaik lahh~~

Harga hanya RM92.50 untuk 180 biji. sebiji jatuh 50 sen je tau. kalau 7 biji oren? lagi mampu ke nak ambil tu. haaa~~

nak lagi murah..hubungi saya terus ye,


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.