Skip to main content

5 Tip Untuk Jantung Sihat dan Gembira

Tadi ade customer message tanye kenapa dia sakit dada..padahal nye dia masih sangat muda. Dalam 20-an muda la kan..Haii risau sungguh la kan..

"Menurut statistik yang dikeluarkan oleh World Health Organization 2010, 1 daripada 3 kematian yang berlaku adalah disebabkan oleh PENYAKIT JANTUNG"

1 daripada 6 kematian di hospital kerajaan disebabkan oleh JANTUNG!
Seram pulak weh..yelah sekarang ni nak kena sakit tak kira muda, tua.gemuk atau kurus..in fact sebenarnye org muda yg kite nmpk sihat hensem cantik tu sebenarnye sakit..fuhhh...

Risau kan..sangat lah risau..emm jadi ape tindakan kita..takkan duk risau je kan..ape yang boleh kita buat ye..

Bagi saya asasnye kena jaga kesihatan, jaga pemakanan dan senaman.tekanan pun kena kawal jugak tau..ha, meh baca lagi okeh.teruskan membaca hingga habis ye :)

1. Bersenam 

Jom kita sama-sama bersenam demi jantung tersayang ye. Senaman merupakan cara yang paling mudah untuk mendapatkan jantung yang sihat. 
Senaman akan membuatkan tubuh badan kekal aktif dan berfungsi dengan baik. Ada banyak je cara senaman..paling mudah adalah berjalan kaki. Aktiviti lain seperti berenang, jogging, berbasikal, bersukan dan sebagainya..pilih la yang mana sesuai :)

2. Jangan Merokok 

Rokok merupakan punca utama sakit jantung! lagi dia lah punca kanser paru-paru dan kanser mulut. Pendek kata, Merokok membahayakan kesihatan. Ia juga merosakkan struktur kulit; berdasarkan kajian perubatan, merokok menyumbangkan kira-kira 45% faktor penuaan berbanding dengan mereka yang tidak merokok. 

VIVIX mampu memberi PERUBAHAN

never ever pegang dia okehh..sayangi diri diri dan keluarga..










3. Amalkan Pemakanan Seimbang 

Amalkan pemakanan seimbang didalam kehidupan. Makan mengikut piramid makanan ye. Pastikan diet kita lengkap dengan kandungan vitamin dan mineral yang diperlukan. 

4. Tangani Tekanan Dengan Bijak 

Menurut kajian diterbitkan dalam jurnal perubatan Circulation pada 2000 bertajuk Mental Stress Induces Transient Endothelial Dysfunction in Human, setiap kali seseorang mengalami tekanan, akan berlaku kerosakan dinding dalaman saluran darah (endothelial dysfunction) selama empat jam. Kerosakan ini akan menyebabkan saluran darah rosak dan kolesterol lebih mudah mendap. Kesan jangkamasa panjang akan menyebabkan saluran darah tersumbat dan akhirnya berlaku penyakit jantung, darah tinggi dan strok.

Tekanan memang tak dapat lari dalam kehidupan kita seperti masalah keluarga, di pejabat, kewangan dan sebagainya. Ramai lah yang memilih cara mudah dengan menghisap rokok, minum kopi dan sebagai nya yang lagi menyebabkan tekanan tu bertambah rumit.

Sama-sama kita berusaha ye untuk rancang perjalanan kehidupan harian dengan lebih baik untuk mengelak tekanan hidup. 


5. Berfikiran Positif 

Kearah kehidupan yang lebih baik, fikirlah secara positif. Kita pasti akan berasa lebih baik jika sentiasa amalkan kehidupan yang positif. Pembacaan buku-buku motivasi juga boleh membantu kita untuk berfikiran positif insyaallah. 

Sebagai orang islam, jangan lupa untuk memohon kesihatan yang baik. amalkan zikir harian, solat dhuha dan solat di awal waktu ye. insyallah hati akan lebih tenang dan segala nya berjalan dgn lancar. Kawan saya ada berpesan, kalau kita jaga Allah, Allah akan jaga kita..Kalau Allah dah jaga kita apa lagi kite nak takut dan risau kan..self reminder..

Em oklah.. insyaallah utk kesihatan jantung ni shaklee boleh membantu..


Disamping tip yang saya kongsi sebelum ni jangan lupe amik suplemen jugak ye untuk perlindugan dan pencegahan...insyaallah di entry lain saya ceritakan lebih detail lagi tentang suplemen utk jantung ye..

Nak mudah meh roger saya terus okeh :)



Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.