Skip to main content

Tips bantu para ibu menghadapi morning sickness

Pening kepala, loya dan muntah. Itu perkara biasa bagi wanita hamil atau kita panggil morning sickness.  

96% ibu/bakal ibu akan mengalami mabuk
1% bapa/bakal bapa yang mengalami mabuk
dan hanya 3% ibu/bakal ibu bertuah yang tidak mengalami alahan sepanjang kehamilan.

Apepun, syukurlah kerana itu menandakan "u got a cute baby in your womb".

Keadaan ini normal dan ia merupakan satu petanda positif, Insyaallah~

Jadi dah tanda positif takkan nak biar je kan..takkan tak pergi kerja tak buat aktiviti harian langsung. For me personally sokongan family sangat2 la penting lagi-lagi encik suami. Ha masa ni lah nak tunjuk skills pada isteri kan..jeng jeng jeng tiba2 teringat ketam masak kari my hubby buat dulu masa tengah pregnant ammar arif. serius tak caya dia boleh masak..hik hik



Jom kita baca tips mengatasi morning sickness ni. 

Langkah 1 
Sekiranya mengalami morning sickness sebaik bangun daripada tidur, jangan terburu-buru untuk bangun. Cuba duduk terlebih dahulu kemudian bangun dan berdiri. Sediakan biskut rangup berhampiran tempat tidur kerana memakan biskut rangup membantu mengurangkan rasa loya.

standby biskut rangup dan berkhasiat

Langkah 2 
Setiap wanita hamil perlukan tambahan 300-500 kalori sehari. Bagi memenuhi keperluan ini, digalakkan makan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap. Mengambil makanan yang banyak dalam satu hidangan hanya membuatkan anda mual. 

makan kerap dan yg seimbang ye
Langkah 3 
Elakkan makanan yang menimbulkan loya seperti berempah, berlemak, berminyak, pedas dan tinggi kandungan asid. 


Langkah 4
Peppermint atau halia membantu mengurangkan morning sickness. Nikmati teh peppermint atau halia bahkan boleh mencuba biskut berasakan perasa itu. Ia meninggalkan kesan melegakan ke atas perut anda. Boleh juga cuba dalam masakan seperti ayam halia.

halia bantu hilangkan loya

Langkah 5 
Minum air dalam jumlah yang mencukupi bagi menghindarkan dehidrasi akibat terlalu kerap muntah. Elakkan minuman berkafein atau berkarbonat. 

minum air masak ye

Langkah 6 
Makan makanan tinggi protein sebelum tidur. Ia membantu meningkatkan paras gula dalam darah dan mengatasi rasa mual. 
sumber protein
Langkah 7 
Elakkan daripada makan dan minum secara serentak. Makanan dan minuman yang bercampur di dalam perut secara tidak langsung meningkatkan rasa loya. 


Langkah 8 
Rehat seketika! Tenaga yang dicas semula ketika berehat dapat melegakan rasa loya yang dialami. Stres hanya akan menambahkan masalah loya yang dirasai. 


Langkah 9 
Vitamin B6 sangat efektif untuk mengurangkan rasa mual. Kajian yang dijalankan oleh penyelidik di barat mendapati wanita yang mengambil multivitamin khusus untuk wanita hamil sebelum mengandung boleh mengurangkan simptom morning sickness daripada lebih teruk. 

antara sumber b6

Langkah 10 
Kadang kala bau masakan boleh menyebabkan rasa loya. Jadi semasa memasak pastikan pengudaraan di kawasan dapur adalah baik bagi mengelakkan rasa loya dan mual. 

dapur cantik nk masak pun best :)
 kredit: pa&ma.com

Ha tu la dia..boleh la cube ye mommies semua. em em vitamin Shaklee boleh bantu tak ye? sudah semestinya. kadang kita ni tak sempat nak masak.sangat2 tak larat kan..so boleh cuba la set morning sickness ni ye.insyaallah kalau tak hilang paling kurang dapat bantu kurangkan simptom morning sickness tu kan..biasanya trimester ke-2 da hilang tapi still depends pada orang. ada yang ok je sepanjang hamil ni.suami pula yang kena.,,hihi..

oklah..check it out~
B-Complex lengkap dengan 8 jenis vitamin B termasuk vitamin B6 yang membantu morning sickness. selain itu bantu atasi stress, bantu pembentukan sel darah merah dan pembentukan sistem saraf.

Peppermint Ginger Plus ganti kepada halia tadi. bantu atasi mual2, legakan senak perut, bantu proses penghadaman dan kurangkan mabuk dalam perjalanan. terus telan je siap~

ESP sumber protein non gmo. ambil sebelum tidur insyaallah dapat membantu.

Ostematrix pil kalsium membantu ibu tidur lena dan mudah bangun pagi esok harinya. selain tu dapat bantu atasi lenguh2 badan. kurangkan sakit pinggang dan melawaskan sistem penghadaman seterusnya dapat elak dari sembelit.

Insyaallah mommies boleh hadapi semua ni..berusaha!

nak bantuan Shaklee, meh hubungi saya terus ye,


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.