Skip to main content

5 Cara Terbaik Untuk Pujuk Isteri Yang Sedang Merajuk

Assalamualaikum..tiba2 kan rasa nak buat entry camni..hihi..
again ni untuk panduan en suami ye..yang couple-couple ni UAA tak layan okeh!

Hati kami ni lembut sebenarnya tapi mudah sangat merajuk.sensitif beno rasa.sebenarnye takdelah sensitif sangat pun tapi bila dengan orang yang tersayang kan jadi super sensitif pulak nye..hee..tu la ni saya nak share something rasanya mmg en suami dah pakar sangat kan tapi boleh la nak tambah2 ilmu apa yang patut..sharing dari seorang isteri :D

Pertama: Minta Maaf
Mudah je kan..,minta maaf dan mention kesalahan anda. Kami ni sebenarnya mudah dipujuk dan suka lelaki yang jujur.cewah..tapi depend juga la pada kesalahan tu..ni kes yang biasa2 lah macam terlambat, terlupa dan segala macam terr tu lah...


Keduanya : Belikan hadiah

 Ni depends pada orang...ada yang suka bunga, bear, coklat dan sebagainya. En suami tahu lah apa yang wife suka kan..bagi lah yang mampu dan iklas dari hati. kalau mampu nak belikan Pandora ke..apa salahnya..hihi. apepun bagi lah apa yang isteri suka ye..

Ketiga : Bawa Jalan-Jalan

Buat lah suprise sket..bawa g jalan2 ke..belanja tgk movie ke..belanja makan ke..kalau dapat travel tu lagi best la kan..bawa la jalan2 tepi pantai atau candle light dinner ke..boleh2 yang mana2 pun..saya suke :D wifey sume suka tak..suka kan..ngaku je lah..hihi...ape yang penting ikut kemampuan dan ikhlas dari hati okeh. For me bawa jalan2 pusing naik motor ke taman pun dah seronok. apa yang penting kita sama-sama sekeluarga. :)

Keempat: Bawa Pergi Shopping


Shopping pun satu terapi yang bagus..hik hik..bawa lah mane yang si isteri suka. Tak dapat shopping window shopping pun bagus juga untuk pujuk. at least menenangkan hati kami..haha..
Sekarang ni dunia dihujung jari nak shopping online pun boleh...apa kata belikan suplemen pula. bulan ni kan promosi vitamin cantik, ape kata belikan Vitamin Cantik nih !

Kelima : Gunakan lagu

You are The One By Raef

Teknik ni pun bagus juga...kalau saya cair la jugak..hihi..takde makna nye nak marah en suami lama-lama pun still tengok kesalahan la kan..bila dia pujuk je mesti akan rasa best..kalau pandai nyanyi lagi best..

semalam en suami tujukan lagu ni sebab tu la nak share nih..mmg best lirik dia..I like~~

I thought of this before over a million times
Who would've ever thought that it would be our time? 
I just know it, 'cause you're the one
It ain't a selfish love, when I'm with you
You remind me of Allah, and so I know it's true
I'll just say it: you are the one

Won't you be my BFF (best friend forever) and ever?
Won't you be my partner after this world?
We'll see it, when we believe it together
Dreams are meant to be, 'cause you're the one for me

I never thought that I would ever feel this way
I ask Allah to bless you every single day
I'll just say it, 'cause you're the one
And when times are tough, and we've got the world to see
         
I just know it: you are the one

I prayed about this just over a million times
Who would ever thought that I could call you mine?
I just know it, 'cause you're the one
And when there's gray in our hair and we've not much to do
I want to spend the rest of my days with you...
Oh don't you know it?
You are the one, you are the one
Oh won't you be the one?

ok lah dulu kot..cara lain boleh la cuba buat lawak ke..tak pun buat tak tahu sudah..anggap je macam tak de ape berlaku..tapi jangan lah ek..hihi..percaya lah si isteri suka sangat di pujuk..ni mama saya memang pesan hari-hari pastikan ada waktu untuk SOLAT BERJEMAAH. 

Apapun yang paling penting doa lah moga rumah tangga aman sentosa..suami pun tak suka kita asyik merajuk je..rimas okeh...so nak merajuk pun pada-pada lah..suami isteri kena lah sama-sama SALING MEMBANTU DAN MEMAHAMI..barulah kan..aman bahgia..moga kita semua bahagia, berjaya didunia dan akhirat la ye..

lastly ni saya nak share doa keluarga sakinah..jom kita amalkan~

Robbanaa hablanaa min azwaajinaa wa dzurriyyaatina qurrota a’yuun. Waj’alnaa lilmuttaqiina imaamaa.

“Ya Tuhan kami, anugrahkanlah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.” (QS. Al-Furqoon [25]; 74)

Aaminnn~~

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.