Skip to main content

10 Tugas Macho Suami Bantu Ibu Menyusu

Assalamualaikum~~

Pertama nya tahniah ye daddy mummy dapat baby..alhamdulillah...kalau anak pertama tu lagi la double seronoknye kan..apepun selamat berpantang dan cepat-cepat sihat okeh..nanti boleh urus rumah dan main dengan baby lagi kan..hee  :)

Bila dah bersalin perkara wajib of coz lah nak susukan anak kan...saya ada kongsi banyak tip penyusuan . Boleh refer post saya sebelum2 ni ye..hari ni kan..saya nak kongsi 10 tugas macho suami dalam membantu isteri dalam proses penyusuan anak. lagi-lagi dalam masa pantang tu kan isteri perlukan sokongan padu sangat2 dari suami tau..jom jadi suami kesayangan :D


1-Belajar Mengenai Penyusuan Susu Ibu

Ya, langkah yang paling penting. Untuk mengedalikan situasi, suami perlu belajar dan faham. Cari bahan bacaan seperti buku, atau Google saja mengenai susu ibu. Atau jika lebih 'romantik' ajaklah isteri ke kelas asas penyusuan susu ibu. Ini menunjukkan yang suami sangat menyokong isteri untuk berikan yang terbaik untuk anak kalian.

2-Sediakan Air dan Mudah Dicapai

Ya, air. Sebab ibu menyusu mudah berasa haus. Takkan nak biarkan isteri berulang alik ke dapur untuk minum air. Prihatin, lebih-lebih lagi jika isteri dalam pantang. Sediakan botol air yang penuh. Dan letakkan ditempat yang mudah dicapai oleh isteri. Lagi-lagi bila 'let-down' sedang berlaku, takkanlah ibu nak lepaskan anak dan pergi ke dapur untuk segelas air. Perbuatan yang nampak simple, tapi sangat berharga di mata seorang isteri.

Menyusukan anak juga membuat banyak kalori terbakar. Jadi ibu menyusu akan mudah lapar. Ayah sediakanlah snek yang boleh hilangkan rasa lapar ibu.

3-Kenali Alat Bantu Menyusu

Ini pun kena ambil tahu. Jadi mudah ayah nak capai jika ibu minta. Alat seperti nursing pillow, nipple cream, pam susu, dan lain-lain. Initiatif yang baik jika suami telah pastikan semuanya tersedia sebelum isteri bangun dan ambil sendiri. Perhati isteri, lebih pro aktif berikan apa yang dia mahu sebelum isteri mula bersuara. Pasti isteri akan sayang lebih. Juga ini akan membuatkan ayah sangat terlibat dengan penyusuan walaupun tak susukan bayi.

4-Sediakan Pam Susu
Kongsilah pengalaman membasuh dan memasang semula pam susu. Mungkin nampak sukar, tapi apalah sangat basuh alatan pam susu dengan menukar paip di dapur. Itu lebih komplikated.

5-Pasti Isteri Tak Stress
Caranya sediakan apa saja yang membantu isteri tidak stress kerna susukan anak. Contohnya iPad (fully charged), buku, majalah, atau apa saja yang dapat alihkan perhatian si isteri. Ini akan membantu ibu lebih tenang semasa menyusukan anak. Dan akhirnya anak akan kenyang kerna puas menyusu.

6-Buatlah Kerja-Kerja Rumah
Mengemas, membasuh baju, mop lantai, basuh pinggan. Inilah suami dambaan ramai isteri. Suami yang membantu membuat kerja rumah. Percayalah, ini lebih dihargai dari berikan rantai dan berulas-ulas berlian.

7-Berilah Kata-Kata Manis
Tak perlu modal. Cuma kata-kata dan hati yang ikhlas. Contoh, 'Tq dear, sebab susah payah susukan anak kita' atau 'Wow, u look sexy today' atau just a simple 'I Love You, honey'

Pasti senyum tak lekang dari bibir isteri, dari pagi sampai ke malam. Hargailah isteri!

8-Urut-Urutlah
Menyusukan anak membuatkan badan ibu lenguh-lenguh. Kerna terpaksa 'maintain position' untuk keselesaan anak yang sedang menyusu. Ayah ringankanlah tangan. Urutlah di bahagian yang yang lenguh tadi. Tahukah sentuhan suami akan merembeskan lebih banyak hormon penyusuan. Makanya lebih banyak susu yang akan keluar. Juga dapat menghilangkan tekanan atau keletihan yang ibu menyusu hadapi.

9-Tumpuan Anak-Anak Yang Lain
Jika bayi pertama mungkin tiada masalah. Tapi jika bayi yang baru lahir anak ke 2 atau ke 5, tentulah anak-anak yang lebih tua juga perlu diberi perhatian. Jadi disinilah di ayah main peranan besar. Alihkan tumpuan anak-anak dari mengganggu ibu yang sedang menyusu. Atau mengganggu bayi kecil. Pastikan anak-anak yang lain dalam keadaan terkawal. Keadaan yang tenang juga membuat ibu lebih tenang menyusu.

10-Bertanyalah!
Sesekali bertanyalah, 'ada apa-apa sayang nak?' walaupun tika itu tiada apa pun yang ibu perlu. Tanya pertanyaan si ayah akan membuatkan ibu rasa disayangi.

wow romantic tak..?? ini haiwan, apatah lagi manusia

Jadikan diri suami sebagai seorang 'Side-Kick' kepada Superwoman. Bantulah isteri dari segi emosi dan fizikal. Libatkan diri dengan penyusuan ibu. Ingat menyusukan anak bukanlah tugas isteri seorang. Perkara lain yang boleh dilakukan untuk mendapatkan 'bonding' dengan bayi adalah:
  • sendawakan bayi lepas menyusu
  • tukarkan lampin bayi
  • mandikan bayi
  • atau mendukung bayi tika bayi tak selesa


Ibu memerlukan makanan yang baik ketika menyusukan anak. Untuk beri ibu menyusu kekal bertenaga dan sihat emosi dan fizikal. Makanan tambahan yang baik juga diperlukan. Bagi melengkapkan keperluan nutrisi, vitamin dan mineral. Apa kata beri kejutan pada isteri, sebagai tanda penghargaan. Hadiahkanlah isteri dengan Set Penyusuan Shaklee. Ibu sihat, susu yang lebih baik juga akan dapat dihasilkan.

Dan, ayah pun boleh menyelit sama makan Set Penyusuan Shaklee nie. Takde 'Pil Tambah Susu' yang lain boleh dikongsi bersama suami. Jangan risau, kesannya takkan membuatkan susu ibu keluar dari ayah :D


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.