Skip to main content

Selamat Ulangtahun Kelahiran Yang Pertama Anakku~

Alhamdulillah~~

8 November 2014 maknanya ammar dah setahun genap dah hari ni..ummi rasa nak nanes pulak bila teringat selama setahun ni.macam2 dah kita lalui bersama kan sayang. walid je pagi2 keluar pergi kerja. ammar kat rumah dgn ummi. 24 7 mengadap ummi kan, bila ammar xde jap mmg rasa lain macam tau.da biasa gaduh2 dgn dia..:)

Welfie dgn sayang-sayang saya :)
Moga kita dapat tempuh segalanya dgn tabah bersama-sama ye 
Seawal pagi ni kami dah keluar sebab nak balik Melaka. da janji dgn nek cum n atok kan..dan kebetulan juga hari tu ada wedding my bestfriend. so 'wajib' la datang kan..sempat jumpe cik pengantin pagi2 lagi tau sebelum bergelar puan.hee..senyum pun masih lebar tau...

Congratulations dear~
Macam tak percaya je tengok sorang-sorang kawin. tak percaya ape nye cah oi..umor pun dah berapa kan..hihi saje je~

Tak la,kembar ak yg sorang ni  dia ni pendiam sket..tu la rasa happy happy sangat dapat tgk dia jadi cik puan ni. suke tgk pengantin sebab fefeling cantik jugak mcm pengantin tu..ehehe..

tu la pasal sempat lagi berselfie..kui kui..

em ok2 dah settle cerita pagi..then lepas tu dlm pukul 10.30 pagi minta izin dgn pengantin nak gerak dlu lah..

dalam perjalanan~~

Kereta pulak buat hal. tayar pecah!

Think positive je la kan..nasib baik kami semua selamat.Time mcm pelik je tu my hubby terus ckp nk msuk simpang n berhenti. Dalam 10 minit tu ada kereta ronda datang tlg tukarkan.nasib baik la kan..kalau tak jenuh jugak tu.Mula2 nak lalu LEKAS tapi hati ni rasa nak lalu PLUS even tau jalan jem kan..ade hikmah juga la tu. Since peralatan tak berapa nak lengkap jadi lega la bila dpt bantuan kan.Syukur2.. Then pergi cari tayar baru. maka beterbangan la duit ku hari tu..huu..tu la nak kata rezeki kedai tayar tu la kan..n jadi pengajaran buat kami.

Bila rasa macam pelik je..jangan bawa laju2..! Apepun fikir kami selamat dan semua pun macam lancar je alhamdulillah..

Perjalanan pulang ke melaka hari tu terasa panjang..sampai2 di melaka dalam pukul 2 petang. masuk2 tgk nenek dah buatkan special utk ammar bihun sup yg sangat sedap..yumms..dan lagi semestinye kena la ada kek..

wahh..kek bola lagi ha atok belikan :)
9 November 2014 tu atok bawa ammar jalan2 pergi KARNIVAL UDARA ANTARABANGSA MELAKA".Kebetulan la kan karnival tu dari 7-9 November utk perkenalkan pada semua. Bangganye rasa..ade gak airport kat  Melaka akhirnya..fuhh...

First time tgk jet terbang rendah..best jugak..tapi panas la sket
Ammar Arif nampaknya okeh tak menangis. ada jugak budak yang menangis.ye la jet tu terbang rendah kot dan laju lagi. Tapi AA tgk dengan excitednye tau.tu tgk muka dia tu..hee sabo je le..panas boleh tahan la jugak.
pandai anak ummi tgk kapal terbang mini ye..
Semestinya atok dan polis berpisah tiada.smart je kan.first time gak tgk heli polis ni.hee
Nak jugak posing kan..da serabai dah ha.panas..hihi
Siap tampal sticker ni lagi..smart kan..Rayani Air kata gini kalau tampal ni~~

Tampai selama 6 bulan dan dapatkan 1 tiket PERCUMA. yeay...

MELAKA, 22 Ogos (Bernama) -- Rayani Air, syarikat penerbangan baharu yang berpangkalan di Melaka, akan memulakan operasi tiga kali seminggu ke lima destinasi domestik dari Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) di Batu Berendam di sini, mulai Januari 2015.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron berkata Rayani Air akan memperkenal penerbangan butik pertama di negara menggunakan pesawat Fokker 50

Lima laluan domestik itu ialah :-

Melaka-Pulau Pinang-Melaka
Melaka-Langkawi-Melaka
Melaka-Kota Bharu-Melaka
Melaka-Kucing-Melaka 
Melaka-Kota Kinabalu-Melaka

Hurm hurm nak pilih flight g mane ye..kota kinabalu kot kan..
kita tggu la nanti next entry~
Wah smart jugak kan..da memang macam aksesori kereta da ha..hee ok lah dulu ye..nanti saya update lagi tentang Rayani Air dan juga my trip insyaallah.da subuh dah ni.jom2 menuju kejayaan~~

Kalau nak travel jauh2 tu jom bawa bekalan vitamin dan suplemen untuk kekal sihat dan bertenaga insyaallah :)


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.