Skip to main content

Kenapa Minyak Ikan Baik Untuk Ibu Hamil?

Assalamualaikum...

Meh ni nak share tentang Minyak Ikan dan Ibu Hamil :)
Dalam entry ni mommies boleh tahu tentang...

Apa itu minyak ikan?
Apa kaitan minyak ikan ni dengan ibu hamil kan? 
Minyak ikan bagaimana yang kita cari?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apa itu minyak ikan?

Insyaallah...ok sebelum ni tu meh berkenalan dgn Minyak Ikan ye~

Ingat tak dulu-dulu masa kecil mak kita selalu suh minum scott emulsion..minyak ikan la tu. tak sedap kan lagi yg original tu..huu tapi telan la gak tu untuk perlindungan dan imuniti kan. gitu lah lebih kurang..

5 kebaikan minyak ikan untuk kesihatan

Minyak ikan laut dalam mengandung asid lemak Omega-3 yang terdiri dari EPA dan DHA, iaitu asid lemak yang sangat diperlukan tubuh kita. Ianya boleh didapati dengan banyaknya di dalam ikan air sejuk berlemak tinggi seperti mackerel, kod, salmon, kerapu, jerung, sardin dan ikan todak.

Apa kaitan Minyak Ikan dan Ibu Hamil?



Minyak ikan ni membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin dan membantu perkembangan memori. 


Kajian jelas menunjukkan, DHA membantu pembinaan otak bayi dalam kandungan. Ini akan membantu kanak-kanak membesar dengan sihat dan cergas serta memudahkan perkembangan pembelajaran mereka.

Kanak-kanak yang mengalami attention-deficit-disoder (ADD) a.k.a sukar menumpukan perhatian didapati kurang kandungan DHA. Masalah ADD menggangu kanak-kanak untuk mengikuti pembelajaran dan lambat memahami arahan mahupun daya ingatan yang sangat lemah. Akibatnya, mereka sering menjadi sasaran kemarahan orang disekitar yang tidak memahami.  Malahan, tanpa rawatan yang sesuai, kanak-kanak dengan masalah ini akan tertinggal dalam pembelajaran.

Malahan 2 kajian lain terhadap omega 3 mendapati, ibu hamil yang mengambilnya melahirkan bayi yang rendah risiko alahan dan ekzema. Kajian ini sangat penting memandangkan ramai bayi yang dilahirkan mengalami alahan dan ekzema yang teruk sehingga membawa kepada masalah yang lebih berat seperti jangkitan kuman dan kesukaran untuk tidur.

Bayi yang mengalami alahan juga sukar untuk mengambil makanan yang berkhasiat akibat dari ketidak tahanan badan mereka terhadap beberapa jenis makanan seperti telur, gandum, susu dan sebagainya. Pada kebiasaannya, alahan menyebabkan kanak-kanak kurang nutrisi akibat ibu bapa yang tidak peka terhadap masalah ini. Anak yang kurang nutrisi akan mengalami masalah tumbesaran tubuh badan mereka secara normal.

DHA adalah nutrien utama untuk otak, sistem saraf dan retina. Ia penting terutamanya pada 3 bulan terakhir perkembangan otak janin semasa didalam kandungan. Susu ibu mengandungi kandungan DHA yang tinggi. DHA ni menigkatkan keupayaan ingatan dan pembelajaran, mencegah penyakit Alzheimer, memelihara penglihatan dan pendengaran, dan mencegah migraine.

Minyak Ikan bagaimana yang kita cari?

Omega Guard adalah minyak ikan (bukan minyak hati ikan @ Cord liver oil) yang kaya dengan Fatty Acid omega 3. 

Apa maksudnya? 

Setiap biji kapsul Omega mengandungi 330 mg omega 3 yang terdiri daripada 180 mg EPA (eicosapentaenoic acid) dan 120 mg DHA (docosahexanoic acid). 

Kenapa Pilih Shaklee Omega Guard?

Baca nih----> Omega Guard Untuk Semua

Ada banyak minyak ikan dalam pasaran kan...Shaklee Omega Guard diestrak dari ikan laut air sejuk (sardin,mackerel,herring,anchovies) di perairan negara Jepun. Ia bukan dari hati minyak ikan.

Omega Guard 3x lebih tumpat dari ketumpatan hati minyak ikan.

Kebanyakan  pengusaha-pengusaha kilang menggunakan kaedah penyulingan tekanan tinggi untuk mengestrak minyak ikan tapi kaedah ni bukan saja memusnahkan sesetengah nutrien malah tak boleh menapis kandungan logam yang membahayakan kesihatan. Shaklee menggunakan kaeadah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini untuk menghasilkan Omega Guard.

Ia dihasilkan melalui suatu proses penyulingan proprietari tiga molekul untuk mengestrak asid lemak omega-3 yang paling tulen dan paling semulajadi sementara menyingkirkan bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik,kadmium, dioksin, dan PCB(polychlorinated biphenyl-merupakan bahan kimia industri yang sangat toksin)


Nampak tak betapa aslinya minyak omega guard shaklee ini. EPA dan DHA yang sangat tinggi memang menjanjikan keaslian yang tidak boleh dipertikaikan!

Jadi insyaallah ia dapat membantu baby anda membesar dgn baik dan pintar :)


Ha ok tak tu?

Kandungan Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee sangat tinggi dan asli tau. Masalah-masalah berkaitan otak banyak berpunca akibat neuron yang tidak berhubung di dalam otak. Apabila neuron tidak berhubung, bahagian-bahagian otak akan gagal menjalankan fungsi masing-masing. Di sinilah pentingnya Omega 3 yang akan menghubungkan semula neuron-neuron ini.

Ha... faham kan kenapa ibu hamil sangat perlu mengambil Omega Guard Shaklee. Kita hanya berusaha, apa-apa jua hanyalah Allah yang layak menentukan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk anda semua ye. Sempena bulan bijak pandai ni..bulan OMEGA Guard ni..meh dapatkann dari saya utk mommies, hubby, mak, ayah, kakak, abang...
sebab omega ni banyak lagi manfaatnya kan~

Harga jualan sebotol RM136. macam tak berapa nak murah kan tapi cuba tgk proses dan khasiatnya tu :)

Bulan ni promo Beli 6 Percuma 1

Dapat diskaun berganda2 tau~~

Lagi PERCUMA KEAHLIAN selagi bernyawa bernilai RM65

PERCUMA SEBOTOL OMEGA bernilai RM135

CASH BACK RM32 shaklee bagi duit kat kita pulak lagi..

Oh no..!!

Dah jimat berapa tu?

Meh cari saya laju-laju ye untuk info lagi~~


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.