Skip to main content

Cara hantar susu ke rumah pengasuh

Assalamualaikum...
hari ni saya dapat soalan dari customer. dia tanye camni~

Berapa susu oz nak bekalkan untuk baby nak bagi pada pengasuh?

Sebenarnye benda ni kita boleh tahu tau berapa banyak baby kita minum sekali tapi mungkin utk ibu-ibu kali pertama ni tak pasti kan. boleh try n error jugak sebenarnya.

Baiklah demi menyokong pejuang-pejuang susu ibu ni saya akan membantu anda insyaallah :)

Perut baby kan kecil je.sebesar ceri je hari pertama tu..


Untuk panduan semua boleh cuba ni ye,sekarang ni ada apps lagi rasenye nak kire berapa keperluan baby kita sehari.

Bnyk research find that baby yg exclusively breastfed minum dalam 25 oz (750 mL) sehari between the ages of 1 month and 6 months.Tapi tak sume baby sama, ada jugak yg perlu lebih banyak atau kurang..jadi average lebih kurang 19-30 oz per day (570-900 mL per day). 

Anggaran di atas ni ut bby 1-6 bulan. Selepas 6 bulan if baby dah mkn solid food amount yg diperlukan akan berkurang. 

Masalah utama ibu2 ialah, tak pasti nak estimate utk hantar pada pengasuh pd hari2 pertama naik keje selepas cuti bersalin. So, begini ye kwn2 caranya: 

anggarkan dlm 24 jam berapa kali baby kita menyusu kemudian bahagikan dgn 25 Oz (anggaran minum sehari) hasilnya akan bitau kita, agak2 sekali menyusu berapa oz ebm perlu kita sediakan 

Cthnya: If sehari baby menyusu 8 kali, so kiraannya: (25/8=3.1)… So anggarannya 3.1 oz for each feeding… 

Ok, skrg dh tau berapa oz.. persoalan seterusnya berapa botol?… senang jek..anggarkan if kat rumah, antara kul 8-6ptg (ikut waktu kita kerja) berapa kali bby breastfed. Biasanya 4-5 kali. 

Penyelesainya: Dlm kes di atas hantar 4-5 botol (setiap botol 3.1oz) utk sehari… 

Harap sgt perkara ni jelas..if kurang paham bole tanya lg.. selamat mengira!..


Jom jadi ibu yg bijak supaya titisan mutiara kita tak mambazir..ok lah tu dlu kali ni..selamat berjuang ye kawan2 .teruskan usaha..yeahh!!


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.