Skip to main content

Tip mengemas rumah

Hai...Assalamualaikum~

Bulan ni rasa masa tu berlalu  pantas je.semakin kuat keinginan kita tu semakin banyak pulak rintangannye tu kan..hee apa UAA cakap ni kan..apapun apa yang kita buat rumah kena tip top.kan kan..rumah saya nak kata kemas sangat tu tidak lah tapi tidak lah bersepah insyaallah :)

Ada yang perlu kita buat setiap hari, ada yang mingguan. saya ynng paling mencabar sekali tu nak lipat kain.memang mencabar tau..fuh tapi sekarang da laju sket dah. nak kena set mind tu dan fokus.siap2 kan cepat..

Lipat baju cara UAA
-Asingkan baju ikot individu.contohnya rumah ni ada 3 orang so saya asingkan pada tiga.
-Lipat ikut kategori
-Siap satu kategori terus simpan. Buat camni so dapat kurangkan serangan dari 'harimau kecil' tu.hihi. Lagi macam rasa kurang sket lah nak lipat.

ok selamat mencuba.:D

Ni saya nak share perkara yang perlu buat setiap hari dan mingguan.



Perkara yang perlu anda lakukan setiap hari.

1. Basuh pinggang setiap kali lepas makan. Jangan biarkan pinggan berlonggok dalam singki. Anda hanya akan mengundang lipas dan anda akan mengambil masa yang lama untuk masak dan membasuh kelak.

2. Buang sampah sebelum anda pergi kerja. Jangan biarkan sampah dua tiga hari di dapur. Ini akan menyebabkan rumah anda berbau busuk. Bila rumah berbau, mesti tak selesa kita nak duduk dalam rumah. Tiba-tiba dengan bau busuk, tetamu pula datang. Dah tentu malu gile...rasa nak masuk muka dalam mesin basuh..huhu

3. Basuh baju setiap hari. Anda sangat digalakkan basuh baju setiap hari. Bila basuh baju setiap hari, ia akan memudahkan anda melipat baju sbb kuantiti baju tak banyak. Bila dah banyak, mood melipat pun malas.

4. Mengelap meja makan dan dapur. Meja makan dan dapur perlu dilap setiap hari kerana ketika memasak, dapur dan meja akan yang akan digunakan. Ini dapat mengelakkan lipas dari bermaharaja lela  di dapur anda.

5. Menyapu lantai anda jika anda ada anak-anak kecil. Bahaya jika ada sampah sebab anak-anak kecil yang akan kutip dan ngap masuk dalam mulut. Lagi satu jika sisa makanan ada atas lantai, ia boleh menyebabkan semut.

Perkara yang perlu anda lakukan seminggu sekali

1. Mengemop lantai. Lantai yang bersih akan menjadikan kita lebih selesa untuk pijak. Sebelum mengemop lantai, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah vakum lantai, supaya habuk dan sampah sarap dapat kita singkirkan.Oleh itu kerja-kerja mengemop senang dilakukan dan sebaiknya dibuat pada ketika cuaca panas. Jika dilakukan pada waktu hujan atau tidak berapa panas, lantai akan jadi lambat kering.

2. Mencuci lantai di luar rumah.  Mencuci lantai atau mozek di luar rumah memang sangat penting kerana ia menggambarkan pandangan or penilaian orang terhadap rumah kita.  Jika luar pun kotor dan bersepah, kemungkinan dalam pun sama.

3. Memcuci bilik air juga sangat penting. Bilik air yang sudah lama tidak dicuci akan berlumut dan menyebabkan kotor dan licin. Cuci bilik air menggunakan sabun pencuci yang sesuai dan berus lantai. jangan lupa singki dan peralatan lain yang berkaitan.

Ok selamat mengemas rumah dengan gembira.ye lah macam UAA ni nak urus stok lagi, nak layan customer, downline. nak study produk dan kesihatan lagi. jadi kena pandai curi dan susun masa. Sekarang ni pagi2 or malam da siap2 awal-awal dah TO DO LIST!

Nampak remeh tapi sangat membantu tau..kena cuba tau. apply to all student, workers and even housewife a.k.a WAHM like me :D

Selamat mencuba semua.

Jom Sihat Cantik,


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.