Skip to main content

Saya MENANG GIVEAWAY..:D

Teruja sangat rasa tau...sebab kali pertama menang giveaway..hihi..
da banyak kali juga la join.tq to yana pink blossom

bukan hadiah tu yang menjadi point..saya suka join giveaway dan segmen sebab:-

1. dapat tambah kawan di alam maya. seronok okeh..bak kata abg Ben, bukan sekadar blogger. kan kan kawan-kawan :D

Saya suka nak kongsi apa saya rasa, apa yang saya buat..apa-apa pun yang penting untuk kebaikan kita semua

Dalam konteks saya, saya pilih untuk kongsi kebaikan makan vitamin dan cara hidup yang sihat. Ada orang suka nak cerita tentang makanan, ada yang suka cerita destinasi percutian, ada yang kongsi tip ibu bapa dan macam-macam lagi lah.

.sebar yang baik-baik moga yang baik-baik lah untuk semua insyaallah.

Betul ke betul?




2. rasa bertuah okeh..alhamdulillah..
Saya join GA dan segmen ni untuk sebab pertama tu lah..nak tambah KAWAN. jemput la follow saya ye.hee..

Tapi kalau dapat menang GA lagi la seronok.even hadiah dia kecil pun but for me. I really appreciated it. Bukan senang nak memberi..

Hidup Untuk Memberi.. teruskan memberi dan memberi.insyallah banyak lagi yang kita dapat. 

Nak beri bukan duit dan barangan je..ilmu yang bermanfaat, bantuan dari segi tenaga, consultation, senyuman, hiburan pun satu pemberian gak tau..insyaallah saya pun nak wat jugak la GA ni.

memang best kan..saya rasa happy lah..ok lah sempena hari raya haji ni saya nak ucapkan selamat hari raya aidiladha. moga kita sama-sama dapat jadi orang yang lebih baik dari semalam.

Teruskan memberi dan memberi..bantu orang..think positive..think big..ok lah..da jadi panjang pulak tulisan hari ni..

Hari ni bersiaran dari rumah mama di Bandar Tun Hussein Onn...:D 

Jom jom saya bagi ilmu tentang kesihatan, 

~Aisyah~
Ummi Ammar Arif

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.