Skip to main content

Kriteria memilih soy protein berkualiti

Hai assalamualaikum~

Ok lah hari ni nak sharing tentang kriteria untuk memilih soya protein yang berkualiti. Asyik bersegmen dan giveaeway je kan..lama-lama penuh jugak blog UAA ni.hihi..

Kenapa perlu pilih soya yang berkualiti? sekarang ni macam-macam lah orang kata kan..itu lah ini lah tentang soya tetapi tahu kah hakikat sebenarnya.soya apa yang kita minum setiap hari?

Ha sebab tu nak cerita nih~

 

Soya yang berkualiti itu~~

Kacang soya itu sendiri mesti ditanam dan tumbuh membesar secara organik 

kenapa kacang soya mesti ditanam secara organik?

sebab kajian penanaman secara kimia (bukan organik) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari kajian sudah terbukti ada hubungkait antara kanser dan nitrates.

Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya ini.


Kacang Soya itu mestilah Non-GMO (tidak dihasilkan secara genetic) 

Kenapa soy protein mestilah Non Genetic Engineered? 

sebab secara umumnya , kacang soya dari jenis genetic adalah murah untuk dihasilkan (ini lebih kurang vitamin sintetik) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara untuk menjimatkan kos pemprosesan dan semestinya soy bean yang dihasilkan secara genetic.

Apa yang bahayanya GMO?

Gmo boleh menyebabkan perubahan tahap kesihatan jantung. GMO banyak digunakan untuk melemahkan jantung tikus dan arnab. Jika diambil oleh manusia, pengeluaran toksin akan berlaku dan boleh merosakkan jantung manusia.

Alergik : Pengambilan GMO boleh menyebabkan alergi di kalangan manusia seperti mana kanak-kanak yang mempunyai alergi pada kacang

GMO juga boleh menyebabkan kematian di kalangan bayi

Ia boleh mematikan placenta, jantung, uri bayi dan sel dalam masa 24 jam

Jadi, kalau nak pilih soya pilih lah yang diperbuat dari non-gmo tau..Ada tulid pada label botol non gmo tapi kalau tak de tu faham-faham la gmo la tu.


Soy Protein itu mestilah mengandungi 9 asid amino. 

Ini ciri-ciri yang sangat penting. Badan memerlukan kesemua 9 ini untuk menghasilkan hormon, jus penghadaman , antibodi, enzim. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30% and many important body function are deleyed or stopped.

Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mestilah dibersihkan dengan air bukan dengan alkohol 

Alkohol tu sendiri dah haram, kalau dicuci dengan alkohol, ia akan memusnahkan kandungan isoflavone...up to 88%. sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru dan sebagainya.

Isoflavone juga berfungsi sebagai menyeimbangkan hormon dan menaikkan berat tulang.

Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan 
Soya yang mentah mengandungi anti growth dan anti-tyrosine substanse. Sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature anda restless leg syndrome.

Find a brand that used an extracting proses that removes this substance, yet keeps the soy in a raw in order t maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONE which are very sensitive to heat.

Proses pembuatan protein soya sebaiknya adalah tanpa pemanasan. 
Amino Acids sangat sensitif dengan suhu yang panas. in some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. if an individual consistently consumes a diet that lacking in all of the essential amino acids, inadequete brain development and hormone or other body tissue development can be result.

Soy Isolate itu mestilah ditambah dengan unsur kalsium. kenapa? 

Kajian melaporkan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein untuk menuetralkan kembali serbuk soya itu. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambahkan kalsium secukupnya.

Credit to : mamafaiz.com

Ok lah da tahu kan ada kriteria soya yang berkualiti? so lepas ni pergi kedai check balik ye..:D

Jom Sihat Cantik,
~Aisyah~


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.