Skip to main content

Health Talk ~ In Love with Shaklee Product

Alhamdulillah dalam kesempitan sempat hadirkan diri ke kelas oleh Master Farah di My Fawa Millenium, Shah Alam.

Satu yang saya suka dengan Shaklee ni saya rasa bonding dia tinggi walaupun saya tak kenal tapi kami masih boleh bersembang antara satu sama lain. Yang pasti adalah untuk menjadi lebih baik.

Tujuan saya datang ke kelas adalah untuk menimba ilmu. sikit banyak yang penting perlu diamalkan dan disebarkan baru lah datangkan manfaat kan.


Tajuk hari ni tentang Kolestrol dan Diabetes.

Memang popular tajuk ni sebab apa tau orang Malaysia ni suka makan!
Bila dah makan tu tak ingat dunia..hehe sebab tu kita kawal pemakanan kita dan cara hidup yang sihat. 


Ramai tu kalau 1 dari 5 orang!

Sebab tu kita kena jaga kesihatan tau...bila nak makan tu ingat. kurangkan yang manis-manis tu..
nanti bila dah sakit ni..da kena potong sana potong sini memang seksa lah. kencing manis ni bahaya tau. luka pun lambat sembuh, boleh sebabkan buta dan sebagainya.

Hari tu juga kami disentuh dengan kolestrol. kolestrol yang tinggi menyebabkan salur darah tersumbat. dan menyebabkan penyakit jantung. jantung ni umpama raja dalam badan.bila dia bermasalah semua pun kacau!


Dihujung tu biasa lah sesi bergambar.ehe..


Petang tu ke branch pula beli stok dan of coz lah ESP terlajak lariss tu kena beli kan..da la bulan ni promosi. rugi lah kalau tak grab sekarang!


Ni my downline a.k.a my schoolmate a.k.a classmate..sama2 berjuang dari sekolah smpai u dan sekarang sama-sama buat shaklee pulak. Alhamdulillah saya ada kawan dan keluarga yang sangat menyokong perjuangan ini,

Moga kita semua berjaya la eh..didunia dan akhirat..untuk berjaya kita kena la SIHAT..bila sihat CANTIK tu terpaksa FOLLOW..

Betul ni...jom2...

~Sihat Cantik Semulajadi~

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.