Skip to main content

Hebatnya Kuasa Fokus

Hari ni rasa rajin pulak nak cari info tentang kuasa FOKUS. ada banyak lagi kuasa tau..hihi dah macam kuasa apa pulak kan...


Dalam konteks yang saya nak kongsikan hari ni adalah kuasa fokus dalam perniagaan. Ada banyak sangat jenis cabang perniagaan di dunia ni kan..Minat nak buat bisnes tapi tak tahu nak buat apa kan..tu biasa..saya pun sama..saya pun baru nak melangkah ni...

Kenapa saya pilih apa yang saya buat sekarang ni? Kenapa Shaklee?

Anda yang nak mula pun bebas memilih apa jua yang anda minati. Yang penting FOKUS!

Sebab bila kita fokus kita akan cuba untuk usaha yang terbaik dan buat dengan bersungguh-sungguh. Contohnya bila kita fokus nak berniaga baju, kita kena cuba cari background, cari customer, buat marketing dan segalanya berkaitan baju tu..ha boleh ke ni? 

Meh nak bagi kata-kata sikit..hee
“Orang yang berjaya bukan sebab mereka hebat, tapi mereka sentiasa istiqamah.” Sifu Siddiq

Istiqamah ada kaitan dengan fokus. Orang yang fokus, luar biasa kerjanya. Dia sentiasa on track. Andai terkeluar daripada landasan, dia akan cepat-cepat back on track.

Hebatnya seorang yang fokus, ibarat kanta pembesar yang dapat membakar sekeping kertas yang difokuskan dengan cahaya matahari. Walau cahaya itu hanya sebesar jarum tirus.

Apabila berbincang tentang fokus, punca bertangguh adalah tidak fokus. Apabila kita tidak fokus, kita akan banyak buat kerja merapu. Ada pepatah yang saya pernah baca,

“Kita selalu buat kerja yang tidak perlu berbanding perlu.”

Sebagai contoh, kita ada 5 tugasan kecil pada hari ini. Apabila tiada fokus, kita buat tugasan yang lain, yang akan melambatkan proses penyiapan 5 tugasan kecil itu. Sedangkan, dalam masa 24 jam, tempoh itu lebih daripada mencukupi untuk siapkan tugasan kecil itu.


~Aisyah~
SID anda semua
017-3468802
rsaisyah317@gmail.com
FB: Radin Siti Aisyah

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.