Skip to main content

Kisah Si Tukang Kayu

Tiba-tiba nak bercerita lah pulak kan..haha..bukan apa kita ni suke dengar cerita kan..Ha apa kata kali ni saya share satu cerita pengajaran untuk semua. baca baca jangan tak baca tau...

Begini kisah Si Tukang Kayu
Setelah berkhidmat terlalu lama,dia decide nak berhenti keje
Bos merasa sedih,sebab pekerja yang talented dan paling lama
Sebelum tukang kayu berhenti keje,bos ada permintaan terakhir

Bos dia minta buatkan sebuah rumah lagi..
Si tukang kayu..dengan berat hati...dengan perasaan terpaksa...
Cuba siapkan rumah yang diminta..tetapi dia membuat pekerjaan yang disukainya itu secara ala kadar..kerana dia nekad untuk berhenti keje..
dan dia tidak mahu lagi menukang

Dia hanya menggunakan material yang biasa2 sahaja..proses menyiapkan pun sekadar melepaskan batuk ditangga..janji siap.Akhirnya..rumah yang dibina pun siap...Rupanya bos si tukang kayu ingin menghadiahkan rumah itu kepadanya.
Alangkah terkilannya dia..jika dia membuat rumah itu sepenuh hati dan menggunakan segala material yang terbaik..sudah tentu rumah yang terbina...rumah yang terbaik untuk didiami...

tetapi apakan daya...rumah yang dibuat cincai dan sekadar ala kadar itulah yang perlu didudukinya...

Begitu lah kisah si tukang kayu. Moral of the story,
sentiasa buat dan usaha yang terbaik dalam apa jua yang kita lakukan..baik dalam kehidupan mahupun bisnes...

Ni apa yang leader saya pesan..

Ada org yg nak berjaya, nak cipta kehebatan tapi usaha ala kadar..
Sedangkan kalu buat yg terbaik.. diri sendiri juga yg dpt manfaatnya..
betul la tu kan..nak cakap kat mulut je memang tak jadi kan
hanya sekadar MIMPI

Pastu dia pesan lagi...
Buatlah yg terbaik sekali dlm.hidup
Usaha sungguh2 seolah2 itu saje peluang kita utk cipta kejayaan..
HIDUP INI ADALAH PILIHAN
Kita sendiri yg pilih nak berjaya.. atau nak main2..
Hari perhitungan milik Allah
Pastikan kita semua dpt masuk dlm barisan kemenangan.

Insyaallah..simple je cerita ni but inspired me (^_^)

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.