Skip to main content

Ciri-ciri usahawan berjaya..eceh :D

Peh kemain tajuk kan..well well nak menuju kejayaan bukan perkara yang mudah kan...ni saya dapat dari group sokongan SHAKLEE. ha ni antara sebab saya jatuh cinta tau. Leaders kami tak penah sehari pun lupa nak bagi peringatan, santapan minda.makanan fizikal tu sudah tentu lah kan..

kami semua pengguna tegar SHAKLEE dan masing-masing dah rasa kebaikannya. Sebab tu nak anda yang sedang baca nih pun rasa sama. Ye betul banyak lagi produk di luar sana..tapi apa salahnya kita ambil kebaikannya utk bantu sesama kita kan. makanan sunnah tetap no1 ! jangan risau...(^_^)

Lagipun kalau nak bg usia SHAKLEE ni kan..dekat 58 tahun ha..tua sudah...memang berpengalaman dan stable insyaallah. Lebih 83,000 ujian kualiti setiap tahun dan lebih 350 ujian keatas bahan-bahan botani. So tak perlu risau k.cuma nya kena la cari SID yang berpengatahuan supaya dapat bagi konsultansi yang baik.ehemm..ehem...;p

Ha ok lah so apa yang saya suke dgn SHAKLEE ni lagi...kami ni juga diberi makanan rohani..semangat sentiasa dibakar..mmg terbakar lah..ni yg semangat nak jadi usahawan ni..jom mulakan sekarang..jom jom!


Kejayaan tidak berlaku sekelip mata. Ia memerlukan kerja keras, ketabahan dan berterusan memperbaiki diri. Setiap usahawan yang berjaya mempunyai cerita yang hebat untuk memberitahu. Sering kali, anda akan kagum dengan apa yang kebanyakan mereka telah melalui sebelum menjadi usahawan yang terkenal. Mereka adalah orang-orang biasa yang telah menggunakan minda mereka dengan cara yang luar biasa.

Berikut adalah ciri-ciri usahawan yang berjaya

1. Passion. 
Mereka benar-benar suka apa yang mereka lakukan; ia memberi tenaga mereka dan menjadikan mereka menjadi hidup. Ia tidak berasa seperti kerja, kerana mereka merasakan mereka  melakukan apa yang mereka dilahirkan untuk lakukan.

2. Kepercayaan. 
Kepercayaan diri mereka dan kepercayaan dalam idea-idea mereka membolehkan mereka untuk berjaya. Mereka percaya kepada keupayaan mereka untuk berjaya dan teruskan ketika orang lain meragui idea-idea mereka. Mereka percaya mereka boleh membuat ia berfungsi dan tidak pernah membenarkan keadaan mereka untuk meletakkan had ke atas potensi mereka.

3. Keberanian.
Mereka mempunyai keberanian untuk menghadapi cabaran baru, untuk mengikuti naluri mereka dan pergi dengan berani di mana tiada siapa yang pergi sebelum ini.

4. Penentuan. 
Usahawan yang berjaya mempunyai keazaman yang besar. Mereka berazam untuk menjadikan idea-idea mereka bekerja, tidak kira bagaimana sukar. Mereka berazam untuk memupuk idea-idea mereka dan biarkan mereka berkembang.


5. Naluri. 
Mereka pandai membuat keputusan, penalaan ke perasaan usus mereka dan seberat sehingga kesan dalam denyutan jantungnya. Semakin keputusan yang mereka buat, lebih baik mereka menjadi di membuat keputusan.

6. Mengambil Risiko. 
Mereka bersedia untuk mengambil risiko dan langkah di luar zon selesa mereka untuk mendapatkan apa yang mereka mahu. Menariknya, banyak keputusan mereka dikira risiko.

7. Wawasan.
Mereka bermula dengan impian apa yang mereka benar-benar mahu mencapai dan mereka menetapkan matlamat dan objektif yang jelas. Dari itu, mereka menyusun strategi, merancang dan bertindak ke atas apa yang mereka mahu capai. Mereka memberi inspirasi kepada orang lain untuk memberi tumpuan kepada mencapai keputusan.

8. Disiplin. 
Mereka cemerlang di mendapat perkara yang dilakukan dan ini memerlukan komitmen, kerja keras dan dedikasi. Mereka bangun awal, bekerja lewat dan tidak pernah berputus asa sehingga mereka mendapat apa yang mereka mahu.

9. Realistik. 
Mereka telah gagal pada masa lalu dan mereka tahu bahawa mereka akan gagal sekali lagi pada masa hadapan. Mereka tidak takut daripadanya. Mereka telah belajar pelajaran besar dari kegagalan mereka. Mereka berpaling keadaan sekitar untuk membuat ia bekerja untuk mereka. Malah, inovasi lain juga boleh muncul dari kegagalan.

10. Menyesuaikan. 
Mereka adalah penerima awal dan cepat untuk bertindak balas kepada perubahan yang memberi kesan perniagaan mereka. Mereka tidak takut perubahan, tidak takut untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang tidak diduga. Mereka memahami bahawa perubahan adalah kepastian dan muka apa sahaja kehidupan membaling pada mereka dengan keberanian dan harapan.

11. Inspirasi. 
Mereka memberi motivasi dan inspirasi kepada orang lain untuk mencapai keputusan. Mereka mengiktiraf dan memupuk bakat dan kualiti pada orang lain.

12. Belajar. 
Mereka sentiasa bersedia untuk belajar dan melabur dalam pembangunan peribadi mereka sendiri. Mereka menghadiri seminar dan membaca lebih banyak buku lagi. Mereka mencari orang lain untuk berkongsi ilmu mereka dan membina hubungan dengan orang-orang yang menyokong dan menggalakkan. Mereka mempunyai mentor yang baik dan jurulatih dan bekerja pada cara-cara untuk menjadi lebih baik. Mereka berkembang setiap hari, dan tidak pernah gagal untuk menggunakan setiap kesempatan.

credit to: shidajalil jms

Ha itu lah dia ciri-ciri usahawan..da panjang lebar dah tu..agak-agak ada tak ciri dalam diri.? tanya diri sendiri nih..go go ecah..jom jom kawan2 pembaca~

~Aisyah~
FB: Radin Siti Aisyah
017-3468802
Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.