Skip to main content

Cekodok Nasi Ikan Bilis UAA

Pagi-pagi ni rajin lak nak buat cekodok.bukan apa sebabnya ada pulak balance nasi putih ni sayang.so  makanya bercekodok nasi lah kita..haa gitu..lagipun tak elok membazir kan.oh selalu weekend ni la I ajak my hubby g breakfast kat luar.nak manja-manja sket kan..tapi pagi ni stay kat umah sebab tengah tunggu parcel SHAKLEE I sampai.see..mudahnye bisnes SHAKLEE ni kan..dunia dihujung jari je..eh terpromote pulak.sharing jap. (^_^)

Resepi asal boleh tengok SINI

Portion I buat nih untuk 2 orang je..memang sangat mudah...

Bahan-Bahan 
2 cwn nasi (1 pakai 1 cawan je..sebab tu je pun yg ade..hee)
2 cwn air (so air pun should 1 cawan la kan..)
1 biji bwg besar
2 biji bwg putih 
1/2 cwn ikan bilis (ni 1/4 je lah)
2 1/2 cwn tepung gandum (tepung pulak 1 1/4 cawan..haa sume jd separuh..)
1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
Daun sup/bawang (di hiris halus) 
sedikit garam 
Minyak untuk mengoreng 

Cara Membuatnya 
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati. 
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati. 
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. 
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak. 
Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. 

sangat-sangat mudah abang kakak adik sekalian..paling penting SEDAP.....haha..tak dan nak ambil gambar dah kena ngap dgn en hubby..ni je lah yg tinggal..


Selamat Mencuba...(^___^)

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.