Skip to main content

Mama cantik Si manja sihat

Assalamualaikum..hai mommies..camne berpuasa hari ni..harap semua baik2 la ye.
Mommies yang susukan badan or pumping tu ok ke..teruskan usaha tau..mmg la bulan puasa ni kita tak dapat minum waktu siang tapi tak semestinya kita tak cukup air..ha gitu..

Teruskan usaha tau...tau tak kenapa??
Salah satunya ibu boleh cepat kuruskan badan selepas bersalin sebab banyak lemak dah pergi dekat baby. Hehe. 

Antara kebaikan-kebaikan lain ialah:
[✔] Membantu mengecutkan rahim selepas bersalin dan mengurangkan pendarahan
[✔] Menjarakkan kehamilan secara semulajadi
[✔] Mengurangkan risiko osteoporosis
[✔] Membantu ibu kembali kepada berat badan asal sebelum bersalin
[✔] Mengurangkan risiko kanser payudara, ovary dan uterine
[✔] Mendapat ganjaran pahala yang besar dari Allah S.W.T
[✔] Dapat mengeratkan hubungan dengan anak-anak kita 

Sumber

Bagaimana Shaklee membantu...jemput baca ni ye. perlu ke ambil set penyusuan?
set penyusuan 3M..

ni sedikit sebanyak dapat lah membantu..saya sendiri da h cuba dan rasa.Alhamdulillah susu tu mengalir laju dan mancut2 la gak..hee..yang saya share ni secara keseluruhan..kalau takde sebarang masalah tak perlu pun ambil satu set ni..feel free to contact me k :)

Set bersalin Shaklee ni ada 3 jenis..boleh BACA SINI ye..

ha ok lah...kalau nak tanye pape..msg2 pun boleh ni..em ok sedap ak mkan sambil nanes..

Salam sihat dan cantik,
~Aisyah~
017-3468802
rsaisyah317@gmail.com


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.