Skip to main content

Perlu ke nak ambil set penyusuan Shaklee??

Salam ramadhan...dah penat berjalan-jalan blog kawan-kawan baru.hee..
fokus lah ecah.balik buat kerja.ok lah petang ni nak cerita set penyusuan Shaklee.Itu lah yang saya sedang ambil sekarang nih.Alhamdulillah..si manja ni masih meyusu badan ..(^_^)

Sebenarnya kan, Set Penyusuan Shaklee bukanlah faktor utama yang menyebabkan susu badan jadi banyak. 

Pertama sekali ibu-ibu kena faham dengan konsep penyusuan yang asas iaitu 
Demand (permintaan) vs Supply (penghasilan susu). 
Lagi banyak permintaan (lagi kerap bayi disusukan / lagi kerap kita pam susu), lagi banyak susu badan akan dihasilkan. 

 Jadi kalau kita kerap susukan bayi, susu akan jadi banyak, jadi tak perlulah ambil vitamin / suplemen dari Shaklee? 

 Pengambilan vitamin perlu diambil demi memastikan tubuh ibu sentiasa sihat dan bertenaga dan organ-organ dalaman yang menghasilkan susu boleh bekerja secara cekap dan effektif. Kalau badan ibu tak sihat dan kekurangan zat, macam mana badan nak bekerja dengan effektif untuk menghasilkan susu yang banyak? 

Tau tak..dengan pengambilan vitamin ni akan memberi kesan yang besar dalam dunia penyusuan kalau ibu ikut perkara yang ASAS nih..

dengan DISIPLIN dan KONSISTEN tau :)

TIP PENYUSUAN SUSU IBU

  1. Menyusukan bayi secara direct atau membuat sesi perahan yang konsisten setiap 2 atau 3 jam sehingga payudara benar-benar kosong. 
  2. Minum air yang banyak, sekurang-kurangnya tiga liter sehari kerana komponen utama dalam susu ibu ialah air. Kalau badan kekurangan air, kuranglah susu badan akan dihasilkan. 
  3. Tidak mengamalkan 'crash diet' atau cara pemakanan yang tidak sihat. 
  4. Sentiasa berdoa kepada Allah agar dikurniakan susu yang banyak dan 
  5. berzikir 'Ya Matin' ketika menyusukan anak atau ketika menyepam susu.

Nak dapatkan cadangan set penyusuan Shaklee.boleh refer kat SINI ye..(^_^)

Salam cantik dan sihat,

~Aisyah~

Dapatkan Produk SHAKLEE dari saya ---> KLIK SINI
atau PM/Whatapp je 017-3468802


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.