Skip to main content

Berpuasa dengan Gembira (^_^)

Assalamualaikum...
diam tak diam da nak masuk tgh bulan Syaaban da kan..maksudnye ade lg 15 hari je kita nak berpuasa. Sekejap je da nak masuk RAMADHAN kan.sonoknye..(^_^)

Ramadhan saya kan:
tahun 2011 puasa dgn mama ayah
tahun 2012 puasa berdua sebagai suami isteri
tahun 2013 puasa bertiga dgn ammar tapi dia dalam perut lagi
tahun 2014 puasa bertiga walid ummi dan ammar

wah masa berlalu dari setahun ke setahun. Alhamdulillah ade perubahan setiap tahun. syukur. 
Rezeki masing-masing tak sama kan.
Apapun sama-sama kita memanjatkan kesyukuran
kerana diberi nafas untuk terus hidup
diberi kesihatan yang baik boleh melakukan aktiviti seharian dengan jayanya
 Insyaalllah

Persediaan puasa camne pulak ye? 



Bulan Ramadhan adalah bulan yang besar dan penuh keberkatan 
serta banyak kelebihannya. Maka haruslah disambut dengan 
penuh perasaan ta’zim (membesarkan) dan mengalu-alukannya. 

Antara persiapan yang dapat kita lakukan malah perlu kita lakukan 
sebelum menjelang Ramadhan ialah:

Dengan banyak berpuasa dalam bulan Sya’ban.

Mengulangkaji ilmu tentang puasa

Membaca kembali hadis-hadis Nabi s.a.w. tentang fadhilat (kelebihan) puasa dan bulan Ramadhan.

Mengetahui amalan-amalan utama dan besar pahalanya di bulan Ramadhan

Baca huraian lagi di ISLAM ITU INDAH

Untuk memastikan sentiasa bertenaga kena SAHUR tau.jangan sahur pukul 12 malam pula.hee.seeloknya lambat2 kan waktu sahur tu. Paling kurang ambil 3 biji KURMA dan minum air masak.
insyaallah da la dapat tenaga dapat lagi 
keberkatan bersahur tu (^_^)

Makan MAKANAN SEIMBANG dimana cukup ikut piramid makanan. Ada 5 jenis kelas makanan tu insyaallah.

Banyakkan MINUM AIR MASAK. Ha jangan la minum waktu siang pulak.hihi..minum lepas berbuka tu lah..lepas tarawih.sebelum tidur dan masa sahur.kerana dengan air ni la badan kita dapat beroperasi dengan baik insyaallah.


SHAKLEE BANTU KITA BERPUASA 



Set Berpuasa Shaklee atau Shaklee Mighty 3 Gems mengandungi 3 jenis minuman berkhasiat iaitu ESP (Energizing Soy Protein), Meal Shakes dan Performance Drinks. 

Kenapa saya mensyorkan anda berpuasa dengan Shaklee Mighty 3Gems 

Apa fungsi minuman-minuman berkhasiat ini? 

Energizing SoyProtein - sumber protein tinggi yang akan membuatkan anda rasa kenyang yang lebih tahan lama. 

Meal Shakes - sumber multivitamin yang terbaik. Bila kita berpuasa, badan kita sebenarnya melalui proses detoksifikasi. Sementara detoksifikasi itu berlaku, Meal Shakes dapat memastikan badan kita mendapat bekalan nutrien baru yang mencukupi. 

Performance Drinks - minuman seperti isotonik tetapi tanpa gas. Ianya bagus dalam mengelakkan dehidrasi kulit sebab ia mengurangkan kehilangan bendalir dan menyokong tahap hidrasi lebih baik berbanding air. Ia akan seimbangkan proses kehilangan air dalam badan, dan justeru badan kekal rasa segar. Dengan itu, anda tidak akan rasa mudah dahaga. Digalakkan juga diambil masa berbuka supaya cepat menyegarkan badan dari keletihan. 

Amat sesuai untuk yang berpuasa dan :- 
Ibu mengandung
Ibu yang menyusukan anak 
Orang yang bekerja berat (menggunakan tenaga badan) 
Warga tua 
Kanak-kanak (terutama yang baru mula berpuasa) 
Remaja/Pelajar 

Pada ibu-ibu yang tengah standby untuk anak-anak belajar berpuasa. Apa kata berikan Meal Shakes yang dicampur dengan Fresh Milk dan kurma yang diblend untuk berbuka dan bersahur. Berbuka puasa dengan Mighty 3 Gems memberi anda tenaga untuk menunaikan ibadah selanjutnya solat Maghrib,Isya' dan Terawikh serta Bertadarus. 

Kes lambat sahur. Apa yang perlu dibuat dalam masa 5 minit.?

Hanya bancuh 3 sudu Meal Shakes dan 3 sudu ESP .Hidangan ini bersamaan dengan 3 hidangan protein dan multivitamin (24 vitamin termasuk Vitamin untuk cantik seperti Vitamin C dan E dan Fiber (untuk elakkan sembelit) ataupun boleh bancuh Performance Drink dan Meal Shakes. 

credit to : mynameishanani.blogspot.com

Sebaiknya ambil 3 jenis nih tapi nak ambil salah satu pun boleh..ikut keperluan dan kemampuan. Insyaallah moga syaaban dan ramadhan bakal tiba ni lebih baik dari yang lepas. Aaminn

~Aisyah~
Jom Sihat dan Cantik
017-3468802
FB: Radin Siti Aisyah
Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.