Skip to main content

5 tips kekal segar waktu pagi

Berpagi-pagi lah kita..sesungguhnya rezeki itu pada pagi hari. 
Bangun la pagi-pagi..hee. 
Pagi ni terbangun awal sebab anak tak berapa nak sihat.
Doakan Ammar cepat sihat ye.
orang cakap kalau budak demam ni nak dapat akal lg.
dia da pandai merangkak..nak berdiri pulak kot kan...(^_^)

Dulu-dulu waktu sekolah ayah selalu pesan bangun pagi.mengaji buat hafalan dan macam2 la lagi dan yang pasti buat kami semua tutup telinga tak nak dengar.hee. Buat pun dalam keadaan terpaksa.
Tapi betul la kan. nak buat baik..nak buat ibadah ni pada mulanya kena paksa
lepas tu baru rasa NIKMAT nya
dan insyaallah lepas tu buat sendiri je
insyaallah dan itu lah yg aku nak terapkan dalam diri 
Muhammad Ammar Arif nanti
Buat sesuatu atas dasar kesedaran dan kebaikan bukan paksaan. Yes pada mulanya mmg la terpaksa
nanti lama2 ok la kan.
Moga kami sekeluarga dan awak yg tengah baca ni
sama-sama kita berjaya ye
DUNIA DAN AKHIRAT

Oh balik pada tajuk tadi kan..ni nak share sikit

TIP KEKAL SEGAR WAKTU PAGI

1- Solat Subuh bangun awal untuk solat subuh (digalakkan secara berjamaah) dan setelah selesai sambung dengan membaca al-Quran dan Ma’thurat. 

solat ni charge badan kita tau (^_^)

2- Senaman buat sedikit senaman yang ringan boleh menghilangkan rasa mengantuk 

tengok adik ni..kecik2 da pandai senam
3- Segarkan diri mandi, gosok gigi dan seumpamanya (lebih elok sekiranya senantiasa berwudhu’) 


4- Sarapan ambil sarapan yang ringan-ringan seperti roti, buah-buahan dan sewaktu dengannya. Nak cepat boleh ambil ESP atau/dan Meal Shake. Campur je dengan buah, susu atau jus kegemaran. Lagi cepat campur je air masak. 
Kalau sy awal-awal pagi ambil ESP..pastu dalam pukul 10 ke baru breakfast lain. So dapat cantik dan sihat juga insyaallah :D


 5- Sunat Dhuha amalan solat sunat dhuha adalah yang terbaik dilakukan sebelum mencari rezeki. Jom la kita gagahkan diri..mula-mula memang kena PAKSA.nanti lama2 bila da rasa NIKMAT nya insyaallah hari-hari pun nak buat..jom jom kita 

ambil la sikit masa..jap je..jom2
Ha tu la dia 5 tip kekal segar..ilmu da ade..sila amalkan ye..utk ingatan saya jugak..dan kebaikan semua insyaallah..

~Aisyah~
017-3468802
Jom Sihat dan Cantik dengan Shaklee 
Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.