Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

Petua puasa ketika jerebu, El Nino

Minum air buah semasa bersahur adalah antara tindakan yang baik dalam memastikan umat Islam sentiasa bertenaga dan sihat sepanjang hari pada bulan Ramadan ini, menurut pakar dietetik.Ketua Jabatan Dietetik dan Sajian Hospital Kuala Lumpur (HKL), Ridzoni Sulaiman berkata dengan meminum air buah-buahan segar, ia dapat mencegah tubuh daripada mengalami dehidrasi pada bulan puasa ini.Air buah-buahan ini mengandungi pelbagai jenis nutrien seperti vitamin, potasium dan glukosa, dan berperanan sebagai bekalan tenaga di dalam badan, katanya kepada Bernama baru-baru ini."Sebenarnya rasa letih, penat dan mengantuk bukannya disebabkan kekurangan makanan tetapi ia adalah disebabkan kuantiti air di dalam badan berada pada tahap rendah."Bila berlakunya dehidrasi, tubuh kita kehilangan air serta garam galian seperti sodium, potasium, kalsium, fosfat dan sebagainya, sebab itu air memainkan peranan penting di dalam tubuh kita," tambahnya.Memandangkan bulan Ramadan kali ini jatuh pada mu…

Set Combo Berpuasa Shaklee (^_^)

Assalamualaikum..
Tinggal esok je lagi nak berpuasa kan.Sama-sama kita berusaha yang terbaik ye.
Moga Ramadhan tahun ini 1435H lebih baik dari tahun yang sebelumnya ye.

Ramadhan bulan Nyah Toksin!

Setelah 11 bulan kita makan dan minum. Kini tiba masa untuk perut kita berehat. Allah..dari segi itu pun kita da nampak hikmah berpuasa tu kan.Perut pun kena berehat tau..

Masa Ramadhan ni la kita kena menahan lapar dan dahaga serta menahan hawa nafsu dari melakukan dosa dan perkara-perkara yang tak baik insyaallah.


Set COMBO Berpuasa Shaklee
Set Combo Berpuasa Shaklee ni dikenali juga sebagai 3 MIGHTY GEMS...

3 jenis yang gagah perkasa ni terdiri dari :

Meal Shakes Membekalkan 19 mineral dan vitamin yang penting untuk tubuh dan ia amat perlu bagi proses tumbesaran dan mengekalkan kesihatan.sumber yang kaya dengan kalsium dan membantu anda mengatasi masalah sembelit sempena bulan puasa ini.Memelihara kesihatan melalui kandungan vitamin-vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan setia…

Kesalahan dalam penyusuan susu ibu

Malam ni sambung entry tentang penyusuan susu ibu lagi..untuk pengetahuan ibu-ibu, bapa-bapa pun lagi bagus.ha gitu baru bapa mithali kan..:) 
Nak dapat anak ni..antara persediaan kena lah ada ILMU..kan kan..baru lah kita tak terkejut..baca ni eh..take note eh antara kesalahan dalam penyusuan susu ibu..
1. Memberi anak susu formula di awal kelahiran kerana ingat susu badan tak cukup 
Baby yang baru lahir mempunyai perut sebesar guli saja. Kalau baby kerap menangis bukan bermakna baby tu lapar. Ada banyak sebab lain kenapa baby menangis. 
Common mistake yang sering ibu baru lakukan ialah memberi anak susu formula kerana menyangka susu badan tak cukup. Baby yang baru lahir akan kenyang dengan hanya minum colostrum. Jadi janganlah anda beri anak anda susu formula sebab bila anda dah bagi anak susu formula, ada kemungkinan besar baby anda akan reject susu anda. 
Jangan risau kalau susu tak keluar2 pada awalnya sebab kebiasaannya susu hanya akan keluar dengan banyak 3-7 hari selepas bersal…

menu rohani 30 hari ramadhan

Assalamualaikum... Ramadhan tinggal sehari ke..rasa seronok pun ade.debar pun ade nih..moga ramadhan tahun ni lebih baik dari yang lepas la mudah-mudahan kan..ni saya dapat dari group whatsapp.boleh la nak 'cuba' menu nih..hee

Antara menu makanan rohani sepanjang bulan Ramadhan yg mulia ini:
1. Tilawah alQuran sejuzuk sehari paling kurang.
2. Solat tarawih minima 8 rakaat setiap mlm.
3. Solat Witir minima 3 rakaat semalam.
4. Beri mkn org berbuka puasa walaupun dgn sebiji tamar setiap hari.
4. Solat fardhu 5 waktu berjamaah setiap hari.
5. Tahajud setiap mlm minima 2 rakaat.
6. Sunat dhuha setiap pagi.
7. Sedekah setiap hari minima seringgit.
8. Pastikan sahur setiap hari.
9. Iktikaf di masjid setiap hari walau sekadar 10 minit.
10. Tadarus al Quran sambil
Memahami maksudnya.
11. Ziarah org yg kurang bernasib baik.
12. Kurangkan ziarah ke bazar2 ramadhan.
13. Pilih mknn sunnah sbg menu harian.
14. Elakkan membeli mknn dr tgn2 org yg fasik.
15. Jauhkan aktiviti yg lagha.
16. Zi…

Perlu ke nak ambil set penyusuan Shaklee??

Salam ramadhan...dah penat berjalan-jalan blog kawan-kawan baru.hee.. fokus lah ecah.balik buat kerja.ok lah petang ni nak cerita set penyusuan Shaklee.Itu lah yang saya sedang ambil sekarang nih.Alhamdulillah..si manja ni masih meyusu badan ..(^_^)
Sebenarnya kan, Set Penyusuan Shaklee bukanlah faktor utama yang menyebabkan susu badan jadi banyak. 
Pertama sekali ibu-ibu kena faham dengan konsep penyusuan yang asas iaitu  Demand (permintaan) vs Supply (penghasilan susu). Lagi banyak permintaan (lagi kerap bayi disusukan / lagi kerap kita pam susu), lagi banyak susu badan akan dihasilkan. 
 Jadi kalau kita kerap susukan bayi, susu akan jadi banyak, jadi tak perlulah ambil vitamin / suplemen dari Shaklee? 
 Pengambilan vitamin perlu diambil demi memastikan tubuh ibu sentiasa sihat dan bertenaga dan organ-organ dalaman yang menghasilkan susu boleh bekerja secara cekap dan effektif. Kalau badan ibu tak sihat dan kekurangan zat, macam mana badan nak bekerja dengan effektif untuk menghasil…

Giveaway Ramadhan

Nak join jom klik SINI
pastu kena jawab soalan...
a) apa blog bisnes suami  amal? http://lukisancahayaphotog.blogspot.com/
b) tahun ni 1 Ramadhan 14 _ _ h ? 1435 h
c) berapa umur Thaqif ? 1 tahun 5 bulan
5 - tag seorang atau 2 atau lebih kawan blogger nadya
6 - tolong ucap terima kasih pada diri sendiri sebab sudi join hehehehe terima kasih..hee
hadiah? saya nak socks utk anak bujang.uhu..anakku baru nak masuk 8 bulan amal.. xpe lah..layan je..hee good luck ye..

blogwalking SEBELUM puasa

nak jugak join kan..hee..meh klik SINI kalau nak join gak (^_^)

Gembiralah wahai ibu yang menyusukan

Dihari jumaat yg mulia nih..suka lah saya nk share kebaikan ibu yg menyusukan anak..anak insyaallah dpt faedah yg sangat BANYAK dari susu ibu.sihat dan comel je..kann..
buat ibu yg menyusu..berbahagialah anda..❤
1) " Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya dari badannya (susu badan) akan mendapat satu pahala dari tiap - tiap titik susu yang diberikannya." 
 2) "Jika wanita menyusui anaknya sehingga 2 1/2 tahun maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya." 
 3) "Jika wanita memberi susu badan kepada anaknya yang menangis, Allah SWT akan memberi pahala satu tahun solat & puasa"

Lagu Suami untuk Isteri!

Alamak...bahagianye dengar lagu ni..sukenye...baca lirik dia memang terharu la dengar. My hubby not that romantic but I know dalam hati dia I'm only the one insyaallah...
hee ni la lagunye dari suami untuk isteri. bf gf tak kire okeh!!
You Are The One by Raef

I thought of this before over a million times Who would've ever thought that it would be our time? I just know it, 'cause you're the one It ain't a selfish love, when I'm with you You remind me of Allah, and so I know it's true I'll just say it: you are the one
Chorus: Won't you be my BFF (best friend forever) and ever? Won't you be my partner after this world? We'll see it, when we believe it together Dreams are meant to be, 'cause you're the one for me
I never thought that I would ever feel this way I ask Allah to bless you every single day I'll just say it, 'cause you're the one And when times are tough, and we've got the world to see Standing right beside you…

Kekal sihat dalam Jerebu

Baca ye ni kawan-kawan..info tentang JEREBU.  Moga kita sama-sama sihat dan dapat melakukan aktiviti seharian dengan baik insyaallah...


Apa Itu Jerebu? 
Menurut laman web Wikipedia, jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit. Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut. 
Penyebab Utama Jerebu 
Antara sumber utama yang menyumbang kepada terjadinya jerebu ialah:  kebakaran hutan kebakaran gambutpembakaran terbuka asap perindustriankenderaan 
Indeks Pencemaran Udara Indeks Pencemaran Udara (IPU) 
merupakan salah satu cara untuk mengetahui tahap teruknya jerebu. Ia melibatkan pengukuran kuantiti zarah halus merbahaya seperti karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon.

Imam Al Ghazali Dan Anak Muridnya

pagi-pagi ni santai tengok video nih.. moga kita semua lebih BAIK dari semalam ye..
insyaallah.. Jom layan jap

Salam cantik dan sihat,
~Aisyah~ Dapatkan Produk SHAKLEE dari saya ---> KLIK SINI atau PM/Whatapp je 017-3468802
rsaisyah@gmail.com

Cadangan Menu Berbuka Untuk Sebulan

Assalamualaikum...pagi ni bangun rasa lapar pulak..makanya aku pun terus fikirkanMEALSHAKES. Add on je dgn MILO.sedap gak..senang cepat dan paling penting perut aku tak berbunyi-bunyi pagi nih..wahai la perutt..huhu..
Ok FOKUS..diam tak diam tinggal beberapa hari je lagi nak puasa kan.. Laki aku pun siap tag aku kat FB resepi untuk sebulan gagah betul kan. maksudnya dia nak suh aku MASAK lah tu (-__-)
Aku ok je la..saje je wat muka gitu. In GOOD SIDE aku rasa bertuah gak jadi 'SURIRUMAH BERIJAZAH' ni First sekali dapat train hati, train memasak, train sabar dan  yang paling penting belajar untuk menjadi seorang IBU kepada Muhammad Ammar Arif ni ha..
Sebenarnya aku rasa beruntung sebab diberi PELUANG ni.. Peluang untuk menjadi ISTERI, SAHABAT terbaik kepada hubby terCINTA Mohd Afiq moga diberi kekuatan dan terus kuat untuk melalui hari-hari yang mendatang. Insyaallah...mode INSAF pulak ha kan.. (^_^)
Oh Ecah lari tajuk lagi..haha..ok menu cadangan tu kan..ni aku jumpe dalam bl…

6 SEBAB JANGAN MINUM ESP !!

ESP ni ape ye..aish da banyak kali kot cerita pasal dia nih..ye kan??  Tekan SINI untuk bacaan lanjut.
Malam ni teruja sikit sebab ESP ni la penyebab I jatuh CINTA dengan SHAKLEE.hihi..
Tapikan...malam ni nak cerita sikit lahh kenapa tak boleh minum ESP nih;

6 sebab jangan minum ESP

1. Jangan berikan ESP pada bayi!!     ESP tidak sesuai untuk bayi dan kanak-kanak yang sedang membesar!!
Yang ni selalunya memang akan ada yang tidak bersetuju dengan saya. Memang kadang-kadang saya ternampak promosi ESP yang terang-terang mengatakan ESP sesuai untuk kanak-kanak yang sedang membesar, terutamanya yang berusia 5 tahun kebawah. Personally, saya tidak setuju, terutamanya untuk bayi. Cuba kita lihat apa kandungan ESP. ESP hanya ada protein dan sedikit vitamin B dan kalsium. ESP bebas lemak. Sedangkan bayi dan kanak-kanak memerlukan lemak untuk proses pembinaan sel-sel otak. ESP pula hanya protein semata - mata. Jadi ia agak tidak seimbang untuk kanak-kanak dan bayi.
2. Jangan bancuh ESP dengan air…

Shaklee Bukan Untuk Awak

Assalamualaikum..hai...ha kawan-kawan tak boleh makan Shakee ni tau..ada bebrapa penyakit kena hati-hati nihh..Shaklee not suitable for you...
1) SLE – Pengidap SLE TIDAK BOLEH mengamalkan supplemen Alfalfa dan juga Vitalea. Dalam Vitalea juga mengandungi sedikit campuran Alfalfa. Jika anda mahu juga mengambilnya sebagai Multivitamin dan Multimineral anda, anda perlu mendapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu.
2) G6PD – Bagi anda yang menyusukan anak dan anak anda mengalami masalah G6PD, anda juga tidak boleh mengambil supplemen Alfalfa. Anda boleh menggantikan Alfalfa dengan supplemen yang lain untuk alternative kepada milk booster.
3) THALASEMIA – Pengambilan iron yang berlebihan oleh pesakit thalasemia boleh memudaratkan diri mereka. Jadi, pesakit thalasemia TIDAK BOLEH mengambil supplemen Vitalea kerana Vitalea telah diformulasikan dengan tambahan IRON di dalamnya.
4) HYPERTHYROID – Pesakit Hyperthyoid tidak digalakkan mengambil iodine kerana kandungan iodine mereka yang sudah ti…

IBU HAMIL TAK BOLEH AMBIL SHAKLEE

Assalamualaikum... malam ni macamnye tak larat tapi ku gagahkan juga sebab nak update blog.nak sharing.. sharing is caring kan...:)
Ha mommies... u all tak boleh ambil Shaklee tau..haa terkejut..sebenarnya ada vitamin yang baik utk ibu hamil. boleh tengok SINI

Tak boleh makan yang saya senaraikan ni sebab boleh bahayakan bayi dalam kandungan kecuali dgn cadangan dari doktor tauu..
♥Alfalfa complex ♥DTX complex ♥Collagen powder  ♥Caratomax ♥Garlic complex ♥Herblax ♥Lecithin ♥nutriferon ♥Vitamin E complex ♥GLA complex ♥Vivix ♥Omega Guard (digalakkan pengambilan masa kandungan ke-5,6,7,8 bulan dan disarankan berhenti setika apabila kandungan mencecah 9 & 10 bulan) ♡mostly vitamin2 kat atas ni bersifat antioksidan mcm Vit E, caratomax, GLA dan nutriferon.
♡Ade jugak yang panas mcm Garlic, ginger, alfalfa, Vivix. ~ So, mmg xboleh la utk ibu preggy, bimbang takut bagi kesan pada baby. Walau bagaimanapun, jika ada keperluan utk mengambil, anda boleh rujuk kepada doktor anda. mungkin mere…

Testimoni Performance Drink untuk BERPUASA

Assalamualaikum...Performance Drink lagi..
sebab apa sy share tentang PD ni lagi..sebab saya nak semua dapat rasa kebaikannya insyaallah..lagi2 berapa hari je lagi nak puasa nih kan..(^_^)
Perkongsian testimoni;
Zaza (mom of syaura, baby dia baru 5 mons ++, fully breasfeed) "Rupanya penat berpuasa masa breastfeed baby adalah lapan kali penat puasa time pregnant ok.saya pun cuak juga before puasa, takut2 kalau bekalan susu merudumtakut letih sangat2 ke jadi saya pun membeli performance drink dari kak laila..saya start minum masa hari kedua yang saya tak puasa tu la sebab saya rasa masa tu saya dehydrate kot tu yang pening2mane taknye, lepas berbuka pukul 8 malam terus tidur sampai sahur,memang tak sempat nak minum air banyak2 alhamdulillah sejak tu saya rasa ok, dah tak berapa letih yang penting bertenaga sepanjang hari, boleh meeting sana sini, jalan sana sini tak macam first day puasa, pucat lesi, pening, nak tumbang la. hoh lembik macam sotong" (dicopy dari her blog) note :…

Tip agar sentiasa segar semasa mengandung di bulan Ramadan

Hello mommies.. nak puasa lagi berapa hari je lagi ni..another 7 day to be axact.hee...
Cuba puasa dulu ye tapi kalau tak larat dan memudaratkan bayi dalam perut better berbuka tau.Allah da bagi rukhsah da kan. Islam tu mudah tapi bukan untuk dipermudahkan. So apa-apa pun kena CUBA dulu eh..
Jangan lupa selalu makan makanan berzat baik pada saat sahur atau berbuka puasa. Walau menu sederhana, yang penting mengandungi lima unsur zat lengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral.
Usahakan untukmencegah dehidrasi tubuhdengan banyakkan meminum air putih pada malam hari. Hal ini penting dilakukan, kerana pada siang hari, aktiviti kita cenderung banyak mengeluarkan keringat baik di ruangan terbuka atau berhawa dingin. Pada saat berbuka, mulakan dengan makanan atau minuman hangat dan manis seperti Milo, susu atau minuman manis lainnya. Tapi ingat, jangan mengambil minuman yang mengandungi soda, kerana dapat menimbulkan akibat buruk bagi perut anda 
Jangan minum air dingin …

Performance Drink minuman elektrolit

Hai..meh hari ni nak sharing tentang Performance Drink.Minuman tenaga yang menjadi rebutan pada bulan PUASA. kenapa ye..? PD ni ape ye sebenarnye kan..insyaallah dapat bantu kita melalui RAMADHAN dengan lebih baik. 
Sedikit info tentang elektrolit. Antara elektrolit yang utama dalam badan adalah Sodium ion, Chloride Ion, Magnesium ion Calcium Ion, Potassium ion.. 

Fungsi elektrolit adalah untuk mengawal keseimbangan air dalam badan dan menghasilkan impuls elektrik yg digunakan oleh saraf saraf dan otot otot badan. 

Jadi jika anda sedang mencari minuman elektrolit, pastikan pilihan anda adalah yang terbaik untuk diri sendiri dan keluarga anda. 

Pilihan saya semestinya Performance Drink Shaklee. 
Kenapa?  kerana ia berbeza dengan jenama yang lain.. bukan sahaja rasanya yang lazat, yg penting ia tak bergas dan atas sebab sebab dibawah .... 

Kelebihan Performance Drink Shaklee

Ia terbukti secara klinikal dapat menyokong tahap hidrasi lebih cepat berbanding air. Performance Drink juga mempunyai leb…

Persiapan Ramadhan untuk ibu menyusu

Assalamualaikum wbt.sihat ke?  memang teruja sket nak menghadapi ramadhan tahun ni sebab tahun ni saya akan berpuasa dan menyusukan ammar arif.Alhamdulillah diberi peluang utk merasa menjadi seorang ibu dan menyusukan si kecik tu. Moga dapat kekuatan hingga Ammar 2 tahun nnt lah mudah-mudahannya.
So menjelang RAMADHAN ni, apa persiapan yang boleh kita buat ye??
1. Banyak minum air
Minum air yang mencukupi ketika sahur atau selepas berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang menyebabkan susu ibu kurang pada siang. Minum 2 liter atau 8 gelas air sehari. 
2. Bersahur
Perlu bersahur setiap hari. Seeloknya kurangkan makanan bergoreng dan mengandungi banyak minyak kerana ia akan mengurangkan nutrisi makanan yang dimakan.

5 Tips Untuk Wanita Kekal Cantik Dan Sihat

Pernahkah anda terfikir apa yang anda amalkan sewaktu muda akan mempengaruhi kecantikan dan kesihatan anda apabila usia meningkat? Kenyataannya, pemakanan dan penjagaan diri yang baik sepanjang hidup akan membentuk personaliti yang lebih sihat di usia tua.
Berikut merupakan 5 perkara berguna yang patut diambil berat dari usia muda belia:
1) Senaman membina peribadi positif
Bersenam akan meningkatkan hormon endorfin yang membantu anda mengurangkan tekanan. Dengan bersenam, risiko untuk mendapat penyakit kronik juga akan berkurangan. Di samping itu, bersenam akan membantu pengaliran darah yang lebih lancar ke permukaan kulit yang menyebabkan kulit mendapat oksigen secukupnya. Hasilnya, kulit lebih cantik dan berseri-seri. Bonus yang lain, berat badan ideal akan dikecapi sepanjang hayat.

Q & A berpuasa dan menyusukan anak

Bismillahirrahmanirrahhim. Segala puji hanya untuk Allah SWT. Moga kita sama-sama diberi kekuatan  untuk terus melakukan ibadah puasa dan disamping itu juga dapat menyusukan anak kita dengan jayanya insyaallah.
Niat dalam hati tu sangat2 la penting dan juga persediaan rapi. mommies semua kuat kan.bagi semangat kat diri sendiri nih..tahun pertama nak menyusu dan berpuasa nih...yeah2.. (^_^)
Meh kita tengok apa soalan yang bermain-main diminda. Saya tau ramai momies yang nak tahu jugak kan. baca ni ye. Hope boleh jadi panduan untuk semua.
Perlukah saya berpuasa semasa menyusu badan? 

Jika anda menyusu badan, anda tidak diwajibkan berpuasa pada bulan Ramadan.  Kebanyakan sarjana Islam percaya bahawa wanita yang menyusukan,  seperti juga wanita yang tidak sihat atau sedang bermusafir, dibenarkan untuk tidak berpuasa.  Malah, ramai yang mengatakan adalah salah untuk tidak menghiraukan kelonggaran ini  dengan berpuasa jika anda tidak perlu berbuat begitu. 
Namun begitu, keputusan samada hen…

Persediaan Ramadhan yang bakal tiba

Assalamualaikum... wah diam tak diam tinggal lagi 10 hari je nak puasa kan.cepat betul masa berlalu kan.
Bagaimana persediaan?? Berpuasa itu ertinya menahan lapar dan dahaga dan perkara-perkara yang membatalkan puasa.  Sama-samalah kita berusaha ye. Tak mau lah dapat LAPAR DAHAGA je.
yang sebenarnya byk hikmah nya.  "Perut ialah rumah penyakit dan puasa adalah raja segala ubat".
Para penyelidik ilmu perubatan telah membuktikan bahawa puasa dapat membuang toksik atau racun-racun dari badan dan meningkatkan sistem imunisasi tubuh dalam melawan penyakit serta meneyembuhkan penyakit yang membabitkan perut seterusnya dapat menajamkan minda kita. 
Dalm ilmu biologi, ketika perut dan usus melakukan proses pencernaan, otak tidak dapat berfungsi dengan baik. Ini kerana tenaga dan pengaliran darah tertumpu kepada kerja-kerja penghadaman makanan. Perut terlalu kenyang, akan melemahkan otak, malas berfikir dan cepat mengantuk.
Tadi tengok Al-Hijrah tadi ustaz cakap antara persediaan Ramadhan adal…

Berpuasa dengan Gembira (^_^)

Assalamualaikum... diam tak diam da nak masuk tgh bulan Syaaban da kan..maksudnye ade lg 15 hari je kita nak berpuasa. Sekejap je da nak masuk RAMADHAN kan.sonoknye..(^_^)
Ramadhan saya kan: tahun 2011 puasa dgn mama ayah tahun 2012 puasa berdua sebagai suami isteri tahun 2013 puasa bertiga dgn ammar tapi dia dalam perut lagi tahun 2014 puasa bertiga walid ummi dan ammar
wah masa berlalu dari setahun ke setahun. Alhamdulillah ade perubahan setiap tahun. syukur.  Rezeki masing-masing tak sama kan. Apapun sama-sama kita memanjatkan kesyukuran kerana diberi nafas untuk terus hidup diberi kesihatan yang baik boleh melakukan aktiviti seharian dengan jayanya  Insyaalllah
Persediaan puasa camne pulak ye? 


Bulan Ramadhan adalah bulan yang besar dan penuh keberkatan  serta banyak kelebihannya. Maka haruslah disambut dengan  penuh perasaan ta’zim (membesarkan) dan mengalu-alukannya. 
Antara persiapan yang dapat kita lakukan malah perlu kita lakukan  sebelum menjelang Ramadhan ialah:
Dengan banyak berpuasa dalam b…

5 tips kekal segar waktu pagi

Berpagi-pagi lah kita..sesungguhnya rezeki itu pada pagi hari.  Bangun la pagi-pagi..hee.  Pagi ni terbangun awal sebab anak tak berapa nak sihat. Doakan Ammar cepat sihat ye. orang cakap kalau budak demam ni nak dapat akal lg. dia da pandai merangkak..nak berdiri pulak kot kan...(^_^)
Dulu-dulu waktu sekolah ayah selalu pesan bangun pagi.mengaji buat hafalan dan macam2 la lagi dan yang pasti buat kami semua tutup telinga tak nak dengar.hee. Buat pun dalam keadaan terpaksa. Tapi betul la kan. nak buat baik..nak buat ibadah ni pada mulanya kena paksa lepas tu baru rasa NIKMAT nya dan insyaallah lepas tu buat sendiri je insyaallah dan itu lah yg aku nak terapkan dalam diri  Muhammad Ammar Arif nanti Buat sesuatu atas dasar kesedaran dan kebaikan bukan paksaan. Yes pada mulanya mmg la terpaksa nanti lama2 ok la kan. Moga kami sekeluarga dan awak yg tengah baca ni sama-sama kita berjaya ye DUNIA DAN AKHIRAT
Oh balik pada tajuk tadi kan..ni nak share sikit
TIP KEKAL SEGAR WAKTU PAGI
1- Sol…

Aiskrim Meal Shake Oreo

Petang2 nih sedap jugak kalau buat resepi yang mudah2..lagi sedap dan berkhasiat..kan~~ Sekarang ni macam-macam makanan ada kat pasaran. memang merisaukan lagi-lagi kalau nak bagi makan kt anak kan. anak I baru 7 bulan.jauh betul fikirkan.haha
Meh saya nak kongsi resepi yg best..
AISKRIM MEAL SHAKE OREO

OK semua dah sedia yer dengan buku resepi masing2? ..
Bahan A: 2 1/2 cawan fresh milk 2 sudu milo 3 sudu Meal Shakes Biskut oreo yang dihancurkan dengan blender kering (suka hati banyak mana)

Bahan B: Biskut oreo yang dipatah-patahkan (suka hati banyak mana)

Cara Membuatnya: 1) Campurkan kesemua bahan A ke dalam blender dan blend 2) Lepas semua dah sekata, masukan ke dalam bekas dan simpan dalam bahagian beku peti ais. 3) Apabila adunan sudah separa beku, keluarkan dari peti ais dan masukan bahan B.

Dah siap. Selamat mencuba.
Sumber : http://mama-iloveu.blogspot.com/
Bagi yang belum ada Meal Shakes Shaklee tu, wajib dapatkannya hari ini supaya anda boleh cepat2 buat aiskrim Meal Shakes O…

DOA BANYAKKAN SUSU BADAN

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN
Surah al-Hujurat ; al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi ...Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite dan banyakkan susu kite. Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki itu semuanya datang dari Allah. Sebaiknya dibaca dan difahamkan juga tafsiran ayatnya.
Selain dari itu amalkan surah al-Baqarah ayat 60. Sambil dibaca letakkan tangan pada breast, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita dan supaya kita mampu memberikan susu yg cukup pd anak kita hingga sekurang-kurangnye umurnya 2 tahun... Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya …