Skip to main content

Perbezaan ESP dan Mealshake Shaklee

Ramai juga yang dah bertanya apa beza ESP dan Mealshake Shaklee, mana satu yang bagus diambil.

Sebenarnya terpulang kepada tujuan anda untuk mengunakannya, untuk siapa dan tujuan apa?

Baca post saya sebelum ni


Sekarang diterangkan secara ringkas perbezaan ESP Shaklee dan Mealshake Shaklee..

ESP ni sumber soya protein tulen,dihasilkan dr soya non GMO,soya yg suci murni tak dinodai dgn bhn tiruan,dlm ESP ni lengkap dgn 9 asid amino penting,( asid amino ni tak boleh dihasilkan oleh bdn kita),sesuai untuk org yg ada kencing manis sbb kndungan Indeks Glisemiks dia rendah,ESP ni sesuai utk org dewasa je,kalau bg kt kanak2,ia boleh beratkan buah pinggang mereka.. ESP ialah minuman protein yang kaya dengan kebaikan soya non-gmo manakala Meal shake ialah minuman protein yang kaya dengan vitamin dan mineral tambahan seperti vitamin A, c, e, bcomplex, zink dan selenium.

Meal Shakes pula,dibuat dr buahan,sayuran,kacang soya,pas tu ada jugak campuran sejenis susu (lactalbumin),susu ni mmg bagus n penting utk semua peringkat dari kanak2 ( untuk tumbesaran),sampai veteran...meal shakes jgk tinggi serat..( campuran buah,sayur,soya)..tapi dua2 produk ni asas protein yg bagus untuk sel badan kita,bila sel badan sihat,tubuh pun sihat.

Harap semoga keterangan ringkas ini dapat memenuhi dan menjawap pertanyaan anda.

Credit to: healtyfamily9.com


Ringkasnya ESP ni utk orang dewasa tapi Meal Shakes ni boleh diambil utk semua. Sumber protein utk semua. Em da masuk bulan rejab ni siapa yg belum ganti puasa tu segerakan lah..boleh amik ESP dan Meal Shakes ni..insyaallah boleh bertahan..

~Aisyah~
Ummi Ammar Arif
FB: Radin Siti Aisyah
017-3468802

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.