Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2014

Jom kita bermasker dengan vitamin C Shaklee :)

Assalamualaikum.. malam ni tiba2 datang rajinnye kan nak bermasker.l agi sebab nya teringin nak cuba.asyik tgk orang je pakai masker. haa meh cuba meh...

malam ni kita cube buat guna vitamin C dulu..
BAHAN: 1. sebiji Sustained Release Vitamin C 2. Air dalam 1 sudu 3. Piring kecil
CARA-CARA 1. Ambil 1 biji sustained release vitamin C dibahagikan kepada tiga. 2. lagi dua bahagian simpan untuk esok pulak. saya pakai sebiji je terus tadi.hee 3. Rendam 1/3 vitamin C tadi dgn 1 sudu air.kalau nak cair lagi tambah la air. 4. Biarkan vitamin C larut dan kembang dalam 3-5 minit. nanti nampak lah dia dilepaskan perlahan-lahan secara peringkat. 5. Bila dah nampak kembang boleh la sapu pada muka yang kering dan bersih. 6.  Biarkan selama 20-30 minit untuk kena kapak dgn master cery. hee 7. Bilas la muka.
Amalkan la 2-3 kali seminggu.

Langkah atasi stress

Langkah 1 – Fahami Punca Stress  - Selidik punca yang menyebabkan stress terjadi kepada anda  - Cari masalah dalam diri satu persatu.
- Cuba mengubah rutin dan kebiasaan yang dilakukan sehingga menyebabkan ketegangan.

Langkah 2 – Letakkan Keutamaan
- Senaraikan keutamaan untuk dilakukan
 - Jangan melakukan semua pekerjaan tanpa memberi keutamaan kepada yang lebih penting.
 - Bertindak mengikut keutamaan untuk mengelakkan kita tidak membuang masa dan melakukan sesuatu yang merugikan.

Slimming dan Menyusu 2 in 1 gitu..PART 1

Alhamdulillah..berat da kembali mcm anak dara dlu..bestnye leh sarung balik jeans pakai dulu..happynye..lalala..hee susu pun masih meriah tau.. syukur :)
set slimming breastfeeding lah rahsianya..insyaallah :)
KENAPA SET MENYUSU+SLIMMING SHAKLEE
* ibu menyusu tampil langsing dan menawan.
* susu semakin meriah
* mengeratkan lagi hubungan suami dan isteri.
* anak tidak meragam dan cepat kenyang.
* ibu menyusu senang hati.

Buah yg baik untuk ibu hamil

Antara buah yang memang saya amalkan masa hamil.. Elok tau makan delima ni sebab dalam ni mengandungi zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, magnesium, vitamin A dan vitamin C. Ada banyak lagi khasiat delima ni tapi kali ni saya nak share kebaikan delima utk ibu hamil.. Rasanya ramai yang dah tahu tentang khasiat yang banyak terdapat dalam buah delima terutama untuk wanita mengandung.  KHASIAT DELIMA UTK IBU HAMIL DAN BAYI *Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung

Khasiat Meal Shakes untuk Semua

Assalamualaikum..
Malam ni nak share sikit tentang Meal Shakes.. Sharing is caring kan..hee Bukan apa kalau tak kenal maka tak cinta.betul tak.ni la sebabnya saya nak share sikit  tentang Meal Shakes ni..orang duk sibuk-sibuk kan..
Mealshake ni kan sesuai untuk SEMUA :)
 6 fakta tentang Mealshake: 
1. Nutrisi Lengkap 
Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
*Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

Tip "Berbaik-baik" dengan Pemilik Rezeki

Assalamualaikum..selamat berhujung minggu semua..moga hari-hari kita bertambah baik la hendaknya kan..cuti2 ni boleh la ibadah lebih sikit kot.hee..(pesan kt diri sendiri gak ni..) Minggu ni balik Melaka lagi..tengok2 atas meja ada byk buku menarik..majalah solusi isu 66 ni menarik perhatian, tajuknya dia jangan biarkan ibu menunggu.
Bila dah jadi ibu ni lagi terasa dan jadi lebih sensitif kot..ye la baru faham susah payah seorang ibu. My mom besarkan 6 orang anak kot..aku ni baru sorang pun kecoh..(-_-)
 Disebalik kehebatan seorang lelaki, pasti ada seorang wanita yang menjadi pendorongnya. Hanya ibu yang hebat dapat melahirkan anak yang hebat. Jom jadi ibu hebat kawan2 ku semua.  Berusaha tau..(^__^)
 Meh baca ni pulak..tajuk entry nih..ni yg nak share sbnarnye..
Tip "Berbaik-baik" dengan Pemilik Rezeki. Sesungguhnya Pemilik Rezeki itu hanya Allah SWT. Kita ni hanya peminjam jer..
1. Menyempatkan Diri Untuk Beribadah Dalam sebuah hadis Qudsi Allah berfirman,"Wahai ana…

TIP PENYUSUAN IBU BEKERJAYA

Assalamualaikum..hai hai da kul 1.30 pagi da ni..hihi ye la tunggu si kecik tu tido baru lah dapat ummi nak berbloging..malam ni suka nak share tentang penyusuan susu ibu. For me, insyaallah nak susukan ammar 2 tahun ni.moga diberi kekuatan la eh..awak yg tgh baca ni gak..moga kita dipermudahkan la eh..:)

Okeh ni antara tip yang dapat dikongsikan bersama. Mana yang baik disebarkan. yang salah betulkan ye..

1. Breast pump  Terdapat pelbagai pilihan breast pump di pasaran. Ada yang murah dan ada juga yang mencecah ribuan ringgit. Ada yang berfungsi secara manual, bateri dan/atau elektrik. Ada pula yang hanya boleh mengepam sebelah payudara dalam satu masa dan ada juga yang boleh melakukannya kedua-dua belah payudara sekali dalam satu masa. Pemilihan breast pump adalah mengikut citarasa dan kesesuaian ibu-ibu.Saya personally menggunakan pam elektrik single dari Tommie Tippe..


2. Bekas penyimpanan susu perahan   Susu perahan / EBM (express breast milk) boleh disimpan didalam bekas simpana…

Nutritionist' Choice Cookbook PDF :)

Wah excitednye malam ni sebab dapat download buku ni..hee  best2..sementara nak beli buku nye so I just download it..tahu ni pun from group FB home made solid food

Kalau nak leh download di SINI
Harapannya dapat beri yang terbaik utk si manja. That's why I prefer to be WAHM. Insyaallah mudah-mudahan diberi peluang utk jadi yang terbaik buat Ammar Arif ni..juga sahabat walidnya..Well tiada yang mudah  didunia ni. Bila kita buat pilihan mesti ada yang kita kena lepaskan. Apapun pilihan terletak di tangan kita. Malam-malam ni fefeling lebih pulak kan..hihi..
Hari ni Ammar da ckup 6 bulan..to be exact 6 bulan 3 hari..:) So Ummi nak kena study betul2 what how when why kena bg Ammar these and that..kan kena la faham apa pun yg kita beri..apa yang kita ajar pada anak kita. 
Ni saya ambil dari buku nih..
FEEDING DO'S

5 sebab kenapa saya pilih Vitalea Shakle :)

Assalamualaikum..
malam ni nak share sikit tentang Vitalea..again and again..sebab bagi saya vitalea ni mmg besh..:D
sharing is caring..sy harap kawan2 dan family sy semua sihat sejahtera la hendaknya..

5 sebab di bawah adalah SEBAB utama kenapa saya pilih Vitalea Shaklee.
Kesihatan Mental dan Fizikal Vitalea tingkatkan kesihatan keseluruhan fungsi mental dan fizikal dengan cara memastikan seluruh fungsi badan bekerja dengan cara yang terbaik. Mental lemah, fizikal juga turut terkesan.
Kurangkan sindrom kekurangan nutrisi

kenapa orang jepun maju

10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan:
Kredit Kpd Hj Khairol Amin Mohd Salleh yg menterjemah catatan ini, Jazahullahu Khaira: 1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang. 2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation). 3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka. 4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

15 Things Highly Confident People Don’t Do

1. They don’t make excuses.Highly confident people take ownership of their thoughts and actions. They don’t blame the traffic for being tardy at work; they were late. They don’t excuse their short-comings with excuses like “I don’t have the time” or “I’m just not good enough”; they make the time and they keep on improving until they are good enough.

Perbezaan ESP dan Mealshake Shaklee

Ramai juga yang dah bertanya apa beza ESP dan Mealshake Shaklee, mana satu yang bagus diambil.
Sebenarnya terpulang kepada tujuan anda untuk mengunakannya, untuk siapa dan tujuan apa?
Baca post saya sebelum ni
3 Jenis Sumber Protein Shaklee
Sekarang diterangkan secara ringkas perbezaan ESP Shaklee dan Mealshake Shaklee..
ESP ni sumber soya protein tulen,dihasilkan dr soya non GMO,soya yg suci murni tak dinodai dgn bhn tiruan,dlm ESP ni lengkap dgn 9 asid amino penting,( asid amino ni tak boleh dihasilkan oleh bdn kita),sesuai untuk org yg ada kencing manis sbb kndungan Indeks Glisemiks dia rendah,ESP ni sesuai utk org dewasa je,kalau bg kt kanak2,ia boleh beratkan buah pinggang mereka.. ESP ialah minuman protein yang kaya dengan kebaikan soya non-gmo manakala Meal shake ialah minuman protein yang kaya dengan vitamin dan mineral tambahan seperti vitamin A, c, e, bcomplex, zink dan selenium.
Meal Shakes pula,dibuat dr buahan,sayuran,kacang soya,pas tu ada jugak campuran sejenis susu (lactalbu…

Atasi lingkaran bawah mata

Lingkaran hitam bawah mata memang agak merunsingkan bagi wanita. Penampilan seseorang wanita itu akan hilang serinya kalau ada berlaku lingkaran hitam bawah mata dan akan menampakkan rupa kita yang cepat tua.
Terdapat beberapa punca yang berlakunya lingkaran hitam bawah mata. Antaranya ialah: 
1. Keturunan Ketipisan kulit di sekitar mata berbeza pada setiap orang, biasanya hal ini disebabkan kerana keturunan. Semakin tipis kulit seseorang, maka semakin nampak jelas bayang-bayang hitam di bawah mata.