Skip to main content

SELFIE OH SELFIE


Hai hai..assalamualaikum <3 <3
cepat je masa kan..pejam celik da hari khamis rupanya. duduk kat rumah ni lagi rase macam-macam nak buat. masa berlalu dengan pantas nya tapi alhamdulillah sale tetap berjalan..eh tiba2 promote lak kan..saya jual Shaklee. kalau nak beli pm la saya 017-3468802..ewah..boleh refer SINI untuk cadangan suplemen. jom la hidup lebih sihat..:D

ha yang sebenarnya nak cerita tentang #selfie. sekarang ni macam da jadi fenomena pulak ha..mula lah keluar parody2 video yang mengejek sikap selfie ni..em ade kebaikan keburukan kot selfie ni..ye ke?? hee

SELFIE TU APA ?

Ni saya amik dari en google,
A photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website: 

Dalam bahasa mudahnya ambil gambar sendiri lah..memang menjadi-jadi lah fenomena ni sampai ada keluar gajet utk bantu ambil gambar sendiri. ha dahsyat..antara alatnya:
  • cermin-ni plg mudah la.nmpk sendiri kt cermin pun leh amik gmbar kan.hihi
  • apps-sekarang ada macam2 apps yg plg epnting ada concealer,photo editor dan macam2 lagi apps so boleh edit hilangkan apa-apa yg patut.ha ade buat la tu kan.
  • ada banyak lagi yg boleh bantu..yg paling latest ni Monopod Untuk Smartphone Dan Kamera
ni lah dia rupenye..ada banyak boleh check lg kt pasaran
da tak payah nk minta tolong orang..hihi
Ha besh kan..hihi..macam2 lah sekarang ni..apepun teknologi tu sebenarnya membantu kita cuma nye kita ni yang selalu salah guna. Benda baik pun kalau salah guna jadi bahaya kan..oh berbalik pada selfie tadi..


Jangan terlalu taksub tau sampai membahayakan diri sendiri. Kalau dah setiap tempat setiap masa tak kita apa yg kita pakai tu memang bahaya. da level sakit mental dah tu..emm..cthnya dekat harimau pun kau nk selfie abislah kena makan kan (-_-)

Laman web psikologi, PsychCentral yang diuruskan pakar psikologi memberi definisi gangguan personaliti narsistik sebagai sifat grandiositi dalam fantasi pelaku atau kelakuan sebenar yang memerlukan perhatian orang lain serta tidak memiliki sifat empati.

Ada juga kebaikan selfie ni kot..meningkat keyakinan diri.? hai macam2 lah sekarang.

Apapun just for sharing..jangan sampai memudaratkan sudah ye.

macam ni bole x..abis kena edit.macam pelik ja..hihi..
ok bye..sudah2 la tu ummi ammar..hihi..kalau nak order shaklee bagitau k..:D

~Aisyah~
017-3468802
SID:l 1092808
1 comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.