Skip to main content

JOM MAKAN DAN MASAK DIRUMAH SETIAP HARI :D

Orang dulu2 cakap nak memikat suami kena makan air tangan kita.

Haa dah kalau keje balik ptg camne.Pagi-pagi dah keluar pastu balik da petang. nak ambil anak dr umah pgsuh lagi. tau-tau da ptg dan penat. yang mudah dan cepat beli je la kn.. 

Itupun alasan ibu bekerjaya pada zaman ni. Em saya nak cakap banyak pun alhamdulillah setakat ni still seorang surirumah sepenuh masa.

Kalau saya kerja pun insyaallah nak cuba masak untuk suami dan anak setiap hari. PERCAYA lah..

confirm diorang suka je makan kita masak even telur goreng pun :D

Ni hasil pencarian yg boleh dimanfaat utk semua. 

TIP MASAK BAGI IBU BEKERJAYA

1. restock barang basah utk 5 ari (ari sabtu n ahad kn cuti). 
restocking barang basah ni elok buat ari ahad. beli siap2 ayam seekor, daging, ikan n ape2 jela yg kite suka.utk mudahkan keja kite, soh saje si penjual ikan dan daging tu siang ikan n potong daging tu kecik2. balik umah basuh ayam, ikan dan daging tu pastu simpan dlm freezer. daging tu pulak rebus siap2. da lembut, simpan dalam freezer.

2. beli sayur yg bole dismpan 2 3 ari. 
contoh sayur kubis, kubis bunga, brokoli, carrot. lobak putih, tomato, asparagus. jadi xpayahla setiap ari nk singgah pasar kn..

3. beli santan yg telah siap diperah. 
murah ajer. sebungkus baru 2 ringgit. jd x payahla nk perah2 santan tu.
ikan bilis plak, beli yg da siap buang kepala n taiknye.
klu rasa malas sesangat, beli bawang merah, bwg besar n bwg puih yg telah dikupas kulitnye.....mudah bukan?

4. blend siap2 bwg putih n bwg merah. 
buat stok utk 5 ari tu. simpan dlm peti ais.
sama jugak dgn cili. mesin cili siap2, simpan dlm peti ais.
xdela time tu nk masak, time tula nk kupas bwang, time tula nk perah santan, time tula nk rebus daging, time tu la nk blend cili (mmgla stress)
betul ni. klu bhn2 asas ni sume da tersedia..memasak hanya amek masa 10 minit sahaja

5. masak resipi 2 in 1. 
maksudnye dlm lauk tu ada sayur skali. x payahla nk masak smp 2 3 lauk utk pastikan kite dapat gizi yg cukup. masak simple2 aje.
cthnye masak tomyam. dlm tomyam ada ayam, pastu ada sayur-sayuran campur. ada carrot, jagung kecik, tomato, bunga kubis
tak pon masak paprik. ada daging, kacang panjang, carrot
senang kan?
klu malas sgt, goreng ayam atau ikan. utk sayur, beli campuran sayur utk salad. dlm satu pek ada mcm2 sayur (baby tomato, kubis, kubis warna purple, carrot etc) - x silap syur2 ni kebnykan ditanam secara hidroponik. potong sayur tu n then susun dlm pinggan pastu tuangla sos salad diatasnye. mudah, jimat masa, sedap n yg penting berkhasiat.
takpon tanamla ulam didalam pasu (mcm encik K). Kami ada sepasu ulam raja.
rasa2 xde sayur, petik aje ulam di depan umah. hehehee :)
weekend tu barula masak yg grand2. masak chicken chop ke..nasi minyak ke

6. sambil2
sementara ayam tgh digoreng atau cili nk pecah minyak, bolela kite mebasuh pinggan mangkuk yg kotor. jimat masa.

7. defroze diawal pagi
pagi-pagi sebelum pegi keja, keluarkan siap2 ayam atau daging yg kite nk masak. kuarkan dr frezer n letak di bahagian bawah. jd bile nk masak ayam tu da x membeku. x payahla tgu lame2.

8. bg yg ada anak kecik, masa memasak adalah masa mereka menyepahkan dapur. biarkan saja. buat2 x nmpk. klu nmpk sakit mata n sakit ati jugak kan? ada masa baru kemas. x pon mntk la tolong asben kemaskan semula. cara yg plg berkesan adalah dgn train anak kite, lepas sepahkan barang, MESTI kemas semula. memula mmg susah nk latih die simpan brg2 yg da disepahkan. tp lama2 mereka sendiri da tau nk buat ape lepas sepahkan barang.



Pergh ni baru cara masak utk suami.. Kalau untuk anak nanti sekolah nak sediakan bekal anak-anak sekolah a.k.a 'bento' lagi nak sediakan macam-macam jenis masa weekend tu..

Apapun believe it..even macam susah dan nampak leceh. Once kita da cuba akan rasa berbaloi dapat beri yang terbaik utk keluarga :D

Mommies..utk tenaga meh la makan suplemen. at least ada makan multivitamin Vitalea or minum je ESP.shake2 je mudah dan cepat.

~Aisyah~
Ummi Ammar Arif
017-3468802
SID:1092808
Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.