Skip to main content

Bila Ammar Bersuara :D

Ye je kan tajuk..ammar tu my son baru je 5 bulan setengah. tapi dah pandai bersuara. walau pun tak difahami.hihi. but it's nice to see him grown up depan mata. Biar lah orang kata 'terikat' , 'rugi' atau apa-apa yang berkaitan since I've choose to be fulltime housewife. For me it's really worth it. yeap memang ramai ibu yang bekerjaya dan anak-anak mereka semua berjaya. tak dinafikan..yang penting sebenarnya bagaimana kita sebagai parent ada masa yang berkualiti dgn anak-anak. 


Cabaran surirumah -  yes well this is the thing yang kita sebagai ibu perlu ambil kira. Tajuk ni mungkin kena kupas lebih dalam lagi lain kali. Cabaran utama datang dari diri sendiri, apakah kita redha dan bersedia menghadapinya dalam keadaan hari ini, dimana kebanyakan wanita memilih untuk bekerja diluar? 

Insyallah saya memilih Shaklee sebagai batu loncatan , which is my PUSH FACTOR is my son.. ammar arif yang bijak pandai soleh ni..doa ibu plg mustajab kan..:D

memang sy mengaku saya masih dalam proses belajar lagi banyak lagi yg perlu dipelajari. Apapun, redha suami, syukur, motivasi tu kena ada..jom sama-sama kita berusaha yang terbaik untuk keluarga tercinta.

Doakan kami ye..

Jom sihat cantik,
~Aisyah~
Ummi Ammar Arif
017-3468802
SID:1092808
Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.