Skip to main content

5 Soalan tentang VITALEA :)

Vitalea multivitamin pertama di dunia. saya memang suka dan jatuh hati dgn vitalea ni..em vitalea ni apa?
Boleh refer kat SINI 
Suplemen Shaklee ni umpama kita makan sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ayam dan apa saja yang kita suka tapi ia dibuat dalam bentuk tablet. takde lah boleh kenyang pulak makan ni tapi khasiat nye tu. Makanan yg kita ambil sedia ada tu nutrisi nya banyak yang da hilang. Ada pula yang tak suka sayur lah, tak suka makan itu, tak suka makan ini..

Yang paling digemari masa kini makanan segera. Kononnya masa tidak cukup, penat dan sebagainya. Jadi, nak pastikan kita mendapat nutrisi lengkap ambil lah multivitamin ni :D

Vitamin Shaklee ni semulajadi tanpa bahan pengawet, tanpa pewarna dan tanpa perisa. dan kajian telah dibuat dgn teliti. Vitalea ni yang pertama hokey..almost 56 years ! 

Vitamin yang diperoleh dari makanan
Sejarah Vita-lea 
Ia produk pertama yg d cipta oleh shaklee pd tahun 1915 dlm bentuk cecair. Nama asal VITAmin MINeral. Short form VITAMIN. Jadi shaklee yg mula2 mencipta vitamin di dunia.

 Kandungan VitaLea
Mengandungi 28 vitamin dan mineral secara ringkasnya mengandungi kesemua vitamin yg diperlukan oleh badan.

Siapa yg memerlukan Vita-Lea
org yg sentiasa mkn diluar yg tidak sempat hendak masak sendiri. 
utk maintain kesihatan agar cukup vitamin 
ibu2 yg mengandung yg memerlukan iron tambahan agar tidak mengalami tekanan darah rendah.
ibubapa kita yg telah berumur 
pelajar2 dari sek men dan universiti 
semua kita patut ambil sebab makanan yg kita makan sekarang sudah kekurangan zat

Ok kita tgk apa 5 persoalan tentang Vitalea ni pula ye..


1) kenapa bila saya makan vita lea kepala saya jadi pusing?
Cara mkn yg terbaik perut hendaklah di isi agar kenyang, tidak balas vita lea mmg cepat ( hancur dlm masa 10 saat) bila hancur ia akan terus serap dlm darah maka kalau perut kosong kita akan terasa loya macam nk muntah, ini fenomena biasa penyelesaian rehat sekejap.

2) Ramai yg memilih spirulina sebagai makanan tambahan terbaik, vita lea bagaimana?
Warna hijau pada vita lea tu adalah spirulina hanya sebagai pembalut je yg dlm 28 vitamin dan mineral. Tidak dinafikan spirulina memag bagus tapi bukan perlu kadar yg banyak. yg penting vitamin dan mineral.

3) Ibu mengandung mengalami tekanan darah rendah, apa yg perlu diambil?
Esp dan vita lea sebab vita lea sudah lengkap dgn iron tertulis pd botol iron formula.Mkn 2 bj 2 x jika tekanan terlalu rendah. 

4) Kenapa bila makan vitalea urin kuning?
Kandungan vita lea ada vita-c, kalsium, magnesium, b complex, niacin, asid folik dan sebagainya. Yang menyebabkn urin kuning sebab ada nya niacin. 

5) Byk sungguh diluar sana menjual mutivitamin, pening nak pilih yg terbaik? Bagaimana cara?Didalam botol tiada silikon gel sebab tanpa silikon bermakna produknya semulajadi.
 multivitamin mesti mengandungi biotin dan asid folik sebab kedua2 ini mahal harganya., tapi vita lea mmg ada, yg penting ia tiada pewarna.

Jom la kita hidup lebih sihat,
~Aisyah~
FB: Radin Siti Aisyah
017-3468802

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.