Skip to main content

Nutrisi untuk ibu hamil

Assalamualaikum..hai2 sapa yg baca ni mesti ibu yg tgh hamil..hee tahniah ye..kalau kaum adam yg tekan ni lg double tahniah sebab u all care tentang apa yg your wife kena makan kan..gud2..:)

Ok camni..meh kita tgk vitamin apa yang perlu dan sumber makanan utk ibu hamil ye..

ibu hamil perlu mkn yg seimbang

VITAMIN B KOMPLEKS:
Menjaga sistem otot,saraf & jantung supaya berfungsi dengan normal.
Sumber Makanannya:-
Bijiran, kekacang, sayur hijau, produk tenusu (susu) telur dan sereal.

VITAMIN D:
Untuk pertumbuhan dan pembentukan tulang bayi.
Sumber Makanannya:-
Minyak hati ikan, susu & kuning telur.

VITAMIN E:
Bagi pembentukan sel2 darah merah yang sihat.
Sumber Makanannya:-
Gandum, kekacang, minyak sayur dan sayur hijau.

PROTEIN:
Sumber zat pertumbuhan sel.
Sumber Makanannya:-
Daging, kekacang, ikan & telur

ASID FOLIK:
Untuk perkembangan sistem saraf, dan sel darah.Keperluan asid folik semasa tempoh kehamilan adalah 800mcg sehari terutamanya pada 12 minggu pertama kehamilan (1st Trimester)
Kekuranagn nutrien ini boleh membawa kepada gangguan pembentukan otak yang boleh menyebabkan kecacatan pada susunan saraf atau pun otak bayi,
Sumber Makanannya:-
Bayam, brokoli,pisang & tomato.

ZAT BESI:
Mengelakkan berlakunya anemia di kalangan ibu hamil.
Sumber Makanannya:-
Bayam,kangkung,daging & hati.

KALSIUM:
Bagi proses pembentukan tulang, dan gigi bayi serta menghalang ibu dari mengalami osteoporosis.
Sumber Makanannya:-
Sayur hijau, kekacang, susu dan produk tenusu.

Saya pun pernah hamil..ye la rezeki masing-masing.ada yang tiada alah boleh makan apa sahaja dgn baik. Tapi ada sesetengah yang tak lalu nak makan dan alah dengan pelbagai perkara.even bau suami pun tak boleh.kesian en suami kan..hee.ni meh sy bg cadangan suplemen dari Shaklee.Insyaallah dapat membantu ibu dan bayi untuk mendapatkan nutrisi yang lengkap. 

Cadangan Vitamin Shaklee untuk ibu hamil

Trimester 1

Trimester 2 dan 3

Jom kita berusaha yang terbaik utk ibu dan si kecil dalam perut tu kan..meh pm saya k..Demi kesihatan sekeluarga..jom lah kita..


PM/Whatapp sy laju2 yer..;)

~Aisyah~
017-3468802
SID:1092808
Fb: Ummi Ammar Arif

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.