Skip to main content

3 Jenis Sumber Protein Shaklee

Seperti yang kita tahu..badan kita memerlukan 7 kelas makanan.boleh refer post sy sebelum ni..


Kita memerlukan protein untuk membaiki tisu badan yang rosak dan membina sel baru untuk pertumbuhan, penghasilan bahan kimia seperti enzim dan hormon, membekalkan tenaga apabila diperlukan dan pembentukan tulang serta otot.

Sumber protein

POWER ENERGY DAN BERTENAGA DENGAN SHAKLEE

3 sumber protein dalam Shaklee adalah MEAL SHAKES, ESP dan CINCH SHAKE. Meh kita tengok apa perbezaanny ye..;)


1) BERAT

Meal shake - 544g
ESP - 850g
Cinch Shake - 765g

2) SUMBER

Meal shakeBuah2an, sayur2an, kacang soya & lactabumin(sejenis susu)
ESPNon GMO Soya
Cinch Shake Mix Non GMO Soya


3) KANDUNGAN KALORI

Meal shake120 kalori setiap hidangan
ESP110 kalori setiap hidangan
Cinch Shake Mix180 kalori setiap hidangan

4) KANDUNGAN NUTRISI

Meal shake
Mengandungi 24 jenis vitamin & mineral yg diperlukan oleh badan. Kaya dengan serat yang membantu membuang lemak berlebihan dari perut & usus. Mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium yg diperlukan untuk membina tulang dan sel2 untuk membesar Mengandungi vitamin A, C, E, zink & selenium yg merupakan agen antioksida yg bertindak melawan jangkitan.

ESP
Mengandungi 9 asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh badan. Dihasilkan dari 30kg kacang soya Non GMO dan turut diperkaya dgn 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Mengandungi 14g protein dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan. Genistein yg terkandung dlm kacang soya membantu mengawal pertumbuhan sel kanser. Juga sgt baik dlm pemulihan uterus, ovary, menopause dan pembesaran prostate. Satu hidangan ESP bersamaan dgn 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sgt mudah diserap oleh tubuh.

Cinch Shake Mix
Diperkaya dgn LEUCINE untuk memelihara otot semasa proses penurunan berat badan (hanya lemak yg dibakar bukan otot) Ia juga megandungi asid amino perlu. Mengandungi 24g protein bagi setiap hidangan utk rasa kenyang yg lebih panjang. Tinggi kandungan serat iaitu 6gm setiap sajian Memberi 35% atau lebih nilai harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting.

5) SIAPA YANG SESUAI AMBIL??

Meal ShakeSesuai untuk semua golongan kanak2, orang deawasa (lelaki dan wanita) ibu hamil dan mennyusu. Warga tua.

ESPSesuai untuk orang dewasa (lelaki & perempuan). Ibu hamil & menyusu. Warga tua.

Cinch Shake MixSesuai bagi orang dewasa (lelaki & wanita) yg ingin menurunkan berat badan secara sihat.

6) INDEKS GLISEMIK (GI)

ESPRendah (39 GI) sesuai bagi pesakit kencing manis

Cinch Shake MixRendah (22 GI) sesuai bagi pesakit kencing manis.


So nampak eh perbezaanya..basically kalau nak makan utk satu family utk kesihatan berpanjangan ambillah meal shake. biasa ESP ni sy suggest tuk ibu hamil dan myusu tapi kalau nak minum ni utk diet pun sesuai jugak. Cume kalau ada kadang2 tu especially lelaki yg minum dia still lapar even minum ESP so better upgrade to Cinch sebab Cinch ni memang direka khas untuk orang yang nak kuruskan badan. So kandungan protein dia lebih tinggi plus ade Leucine yang membantu mguatkan otot masa nak turunkan berat badan.

Lastly tengok la apa keperluan kita ye..Kalau nak penerangan lanjut boleh pm/whatapp sy terus k.


Salam sihat dan cantik.
~Aisyah~
UmmiAmmarArif
017-3468802
SID:1092808


Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.