Skip to main content

Tip kuruskan badan dari UmmiAmmarArif

Wah kali ni nak share tentang tip kuruskan badan. em, cantik ke kurus tu..? Ada apa dengan kurus..kurus tu tak tentu cantik..ada yang diluar sana merasakan dirinya gemuk tapi tidak pun.ni boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan.apepun jangan terlalu obses k dengan berat badan kita. Yang penting sebenarnya adalah untuk mencapai berat badan ideal.tidak terlalu kurus atau terlaly gemuk (obesiti). 

perasaan gemuk..bahaya nih..hee
TIP KURUSKAN BERAT BADAN 

1) PEMAKANAN
Dalam satu hari dicadangkan untuk makan 5-7 hidangan kecil berbanding tiga hidangan besar supaya nafsu makan dapat dikawal dan tenaga berterusan sepanjang hari. Jangan skip hidangan sebab bila da lapa makan kan bahaya tu.Selain tu, kenali keperluan kalori seharian. Nah baca kat sini tuk Kenali Kalori. Saya pun banyak refer kat sini tentang apa,bagaimana nak kira kalori sehari. Boleh nak makan tapi kena control pemakanan kita tu.Contohnya teringin nak minum teh ais, minum lah tapi kena cover balik dengan air kosong.Nak makan makanan segera, esok makan la banyak sayur-sayuran untuk detox balik. Tapi banyak mane lah kita boleh cover.so pandai-pandai lah..badan sendiri kan..sendiri rasa..

piramid makanan
2)SENAMAN
Senaman ni penting.buat yang rilek-rilek pun boleh dan sesuai dengan kita seperti jalan kaki dan jogging. Senam ni membantu proses pembakaran kalori dalam badan. So boleh la bantu nak kurngkan berat badan. Tak perlu hari-hari pun yang penting berterusan. Banyak lagi aktiviti yang boleh membantu membakar kalori seperti sauna,yoga dan sebagainya. yang penting kita bergerak takkan nak duduk saja kan.lagi senaman dapat mengurangkan stress kita.



3)SUPPLEMENT DAN MAKANAN TAMBAHAN
Kalau kita gabungkan diet, senaman asas yang baik..supplemen dan makanan tambahan membantu mempercepatkan usaha dan mengurangkan berat badan kita. Tapi kita perlu bijak memilih supplemen takot memakan diri pula. Takde ubat yang dapat mengubah bentuk badan kita secara drastik dan jika ada pun PASTI ia membahayakan..! 
Saya mencadangkan supplemen protein sebagai snek antara hidangan kerana ia rendah dari segi kalori dan juga multivitamin yang baik agar dapat membekalkan nutrisi yang mencukupi dalam badan kita. KLIK SINI untuk cadangan supplemen untuk kurus, menurunkan berat badan secara sihat dan selamat insyaallah...

semangat nk ke berat ideal tu bagus
Akhir kata,walau apa pun tip yang diberi sumenye terletak di tangan kita antara mahu atau pun tidak..Pilihan ditangan kita.


Salam cantik dan sihat,
~Aisyah~
Pengedar Sah Shaklee Anda
017-3468802
rsaisyah317@gmail.com








Post a Comment

Popular posts from this blog

Kenali tujuh jenis kelas makanan

Ketahui 7 jenis kelas makanan..rasanya dulu dah tau da time belajar tapi jom kita buat revision sikit yee...
1) KARBOHIDRAT
Makanan yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen
Fungsi: membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalan segala aktiviti fizikal.sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakanmembantu mengelakkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasiKesan kekurangan: tubuh badan jadi lemahkurang tenagapertumbuhan tubuh badan terbantutContoh makanan:  Nasi, roti,ubi kentang,pisang,gula,ubi kayu

Penting tuam bayi lelaki

Masa berpantang dulu, mak mertua cukup bising dan sentiasa berpesan,
 "Jangan lupa tuam anak tu cah.budak lelaki senang masuk angin.susah nanti kau nak jaga.."
Ha gitu lah bunyi pesanan nya..ye lah nampak remeh tapi kalau tak buat teruk jadinya. Saya pun rasa malas jugak sebenarnye.hehe..tapi pesan orang tua ni kena la ikut kan. Mana yang patut kita ikut lah..lagipun benda dah ada..ada dah beli siap-siap masa pregnant dlu.
Ni contoh tuam yang boleh digunakan. Mula-mula tu pakai ni pastu tak tahu cara nak guna pergi bakar atas lilin hitam lah jadi nya..haha..senang rupenye panaskan atas iron pastu rasa lah dulu kat tangan. Nanti ada pula yang melecur kan..So cari dekat en google je lah..
Oh akhirnya kan apa yang mak mertua aku cadang..gunakan kain sapu tangan dan panaskan pada iron. Sama lah teknik nya. Rasa dulu kepanasan dia baru tuam kan pada bayi tau.
Masa mula-mula pantang kat rumah mama dulu..mama tuam guna daun mengkudu yang dilayurkan.pun boleh jugak. tapi leceh sket…

16 Kebaikan Ostematrix untuk ibu menyusu dan ibu berpantang

Bila sebut kalsium je mesti kita ingat yang perlukan tu adalah kanak-kanak sebab untuk tumbesaran atau untuk orang tua untuk elak dari osteporosis. Jadi kita yang dewasa dan pertengahan ni tak perlu ke? jangan camtu ye...
Kalsium penting untuk pembinaan tulang, gigi, sel darah dan sebagainya, menjadikan ia adalah kandungan mineral terbesar dalam tubuh kita – kira 21.5 % daripada berat badan kita, banyak kan?

Kita memerlukan kalsium setiap hari… Sebabnya kita kehilangan kalsium setiap hari…Terutama orang perempuan kerana mengalami haid, mengandung, menyusukan dan menopous. Secara purata seorang dewasa kehilangan 400-600 mg kalsium setiap hari… Oleh itu setiap hari, secara purata kita perlukan 1000 mg kalsium. 
Kalsium amat penting kepada ibu yang menyusu dalam menyalurkan kalsium yang bermutu pada anak yang menyusu dan juga mengelakkan kekurangan kalsium dalam tubuh kerana 99% tubuh kita terdiri daripada kalsium. Rambut, kuku, tulang, gigi, dan hanya 1% sahaja kalsium dalam darah.